Studiile constată două semne uşor de măsurat acasă, asociate cu mortalitatea de Covid-19

©

Autor:

Studiile constată două semne uşor de măsurat acasă, asociate cu mortalitatea de Covid-19

Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din Washington, a descoperit două semne uşor de măsurat acasă, clar predictive ale mortalităţii, precum rata respiratorie şi saturaţia oxigenului din sânge.
Deşi orice persoană testată pozitiv pentru Covid-19 îşi poate măsura singur aceste constante acasă, acest lucru lipseşte din ghidul actual al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Aceştia recomandă ca orice persoană ce acuză simptomatologie respiratorie, să solicite asistenţă medicală.

Dr. Nona Sotoodehnia, co-autor al acestui studiu, susţine că, iniţial, marea majoritate a pacienţilor infectaţi, nu au dificultăţi în respiraţie. Aceştia deşi pot avea o saturaţie destul de scăzută a oxigenului în sânge, pot fi asimptomatici, motiv pentru care ei nu se vor prezenta timpuriu la spital şi ratează şansa de a se interveni precoce.

Studiul s-a realizat pe 1.095 de pacienţi Covid-19 pozitivi, cu vârste începând de la 18 ani, pe o perioadă cuprinsă între 1 martie şi 8 iunie.


În timp ce marea majoritate au manifestat o saturaţie scăzută de oxigen în sânge (hipoxemie), valori de 91% sau chiar mai puţin, precum şi o respiraţie rapidă (tahipnee), puţini au raportat senzaţia lipsei de aer sau tuse, indiferent de valorea oxigenului din sânge.

Studiul s-a axat în special asupra mortalităţii din cauza acestei boli. Astfel, din cei internaţi, aproximativ 197 au murit.

Comparativ cu pacienţii cu nivel normal al oxigenului din sânge, cei cu nivel scăzut de oxigen au avut un risc de mortalitate de la 1,8 până la 4 ori mai mare. Pacienţii cu tahipnee au avut un risc de mortalitate de la 1,9 până la 3,2 ori mai mare.

Tensiunea arterială, ritmul cardiac sau temperatura, nu au fost asociate cu mortalitatea.

Toţi pacienţii internaţi cu o saturaţie scăzută de oxigen în sânge (hipoxemie) sau respiraţie rapidă, au necesitat pe parcursul internării oxigen suplimentar, pentru a ajunge la o saturaţie de 96%. Acesta asociat cu glucocorticoizi, ca măsură de salvare, pot trata eficient cazurile acute de infecție Covid-19.

Medicii implicaţi în acest studiu, recomandă oamenilor testaţi pozitiv pentru Covid-19, să cumpere un puls-oximetru pentru monitorizarea oxigenului din sânge, fiind de mare importanţă când scade sub 92%.

De asemenea, medicii recomandă măsurarea frecvenţei respiratorii acasă, de către un prieten sau membru al familiei, timp de un minut. Dacă este de aproximativ 23 de respiraţii, e important să contactaţi un medic.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-05-2021 | creare: 28-05-2021 | Vizite: 654
Bibliografie
COVID-19 mortality associated with two signs easily measured at home, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210524091951.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum