Angajații care folosesc inteligența artificială sunt mai predispuși la singurătate și insomnie

©

Autor:

Angajații care folosesc inteligența artificială sunt mai predispuși la singurătate și insomnie
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Georgia arată că persoanele care interacționează la locul de muncă direct cu sistemele de inteligență artificială experimentează mai des singurătate ce poate duce la insomnie și la alcoolism. Conform oamenilor de știință, utilizarea tot mai frecventă a acestei tehnologii prezintă numeroase avantaje pentru productivitate, însă poate avea și efecte negative asupra sănătății fizice sau psihice.
Pok Man Tang, profesor la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că oamenii sunt ființe sociale, așadar izolarea acestora prin expunerea prelungită la inteligență artificială la locul de muncă poate avea repercusiuni în viața personală a acestora. Cu toate acestea, autorii recunosc beneficiile asociate utilizării tehnologiei din punct de vedere social, întrucât studii recente au arătat că persoanele care lucrează cu sisteme AI în mod frecvent sunt mai predispuse la a acorda ajutor colegilor.

Specialiștii sunt de părere că acest fenomen tot mai des întâlnit are drept fundament tocmai sentimentul de singurătate pe care aceștia îl resimt și de nevoia de contact social pe care o dezvoltă din această cauză. Totodată, aceștia sunt de părere că cei mai predispuși oameni la aceste manifestări sunt cei care prezintă în viața personală un grad crescut de atașament anxios, adică tendința de a se simți nesiguri pe ei în ceea ce privește conexiunile sociale pe care le au cu alți oameni.

Eșantionul de studiu a fost compus din 166 de ingineri de la o companie biomedicală din Taiwan, care obișnuiesc să lucreze în mod frecvent cu sisteme bazate pe inteligență artificială și care au completat chestionare pe parcursul a trei săptămâni referitoare la singurătatea, atașamentul anxios și senzația de apartenență pe care le resimțeau.

Rezultatele au arătat că singurătatea, insomnia și consumul de alcool după terminarea programului au înregistrat o prevalență direct proporțională cu timpul pe care aceștia îl petreceau în contact cu tehnologia, în paralel cu o creștere a tendinței de a își ajuta colegii în sarcinile de la locul de muncă.

De menționat, însă, este faptul că, în ciuda rezultatelor și concluziilor comune pe care toate experimentele din cadrul studiului le-au sugerat, asociind utilizarea inteligenței artificiale cu efecte negative asupra vieții personale și asupra sănătății mintale, acestea nu au fost demonstrate în mod explicit, ci au fost deduse în mod observațional. Autorii sunt de părere că acest subiect trebuie studiat amănunțit, în continuare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-06-2023 | creare: 14-06-2023 | Vizite: 303
Bibliografie
Employees frequently working with AI systems more likely to experience loneliness, insomnia, link: https://www.news-medical.net/news/20230612/Employees-frequently-working-with-AI-systems-more-likely-to-experience-loneliness-insomnia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  •