Structura lizozomilor diferă în funcție de cerințele țesutului în care se găsesc

©

Autor:

Structura lizozomilor diferă în funcție de cerințele țesutului în care se găsesc
Lizozomii (organele de reciclare ale celulelor), responsabile de îndepărtarea componentelor celulare care nu mai sunt necesare sau care sunt deteriorate, nu sunt identice în toate celulele.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bonn, a dezvăluit că structura lizozomilor diferă de la un tip de celulă la altul, adaptându-se nevoilor și funcțiilor celulare specifice. Rezultatele studiului, publicate în revista Molecular & Cellular Proteomics, demonstrează faptul că înțelegerea mai profundă a funcționării celulelor poate duce la noi descoperiri și tratamente pentru bolile umane.

Pentru studiu, cercetătorii au utilizat o combinație de metode de microscopie și analiză proteomică pentru analiza a peste 1.000 de proteine cunoscute ca fiind implicate în funcționarea lizozomi lor. Potrivit autorilor, câteva sute dintre cele peste 1.000 de proteine analizate au fost prezente în aproape toți lizozomii, ceea ce se traduce prin identificarea a peste 100 de noi proteine lizozomale în plus față de cele cunoscute deja.

Rezultatele au indicat faptul că structura lizozomilor diferă în mod semnificativ, în funcție de tipul de celulă analizat. De exemplu, lizozomii din celule canceroase conțin mai multe enzime implicate în descompunerea carbohidraților, utilizate pentru a susține metabolismul energetic al celulelor.

Descoperirile sunt importante deoarece pot duce la noi terapii pentru bolile asociate cu disfuncționalități ale lizozomilor, cum ar fi bolile neurodegenerative sau cancerul. De asemenea, descoperirile pot ajuta la dezvoltarea unor tratamente personalizate pentru pacienți, bazate pe nevoile și caracteristicile specifice ale celulelor lor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-03-2023 | creare: 22-03-2023 | Vizite: 1358
Bibliografie
Cellular waste removal differs according to cell type, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230316114038.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: