Stimularea magnetică îmbunătățește gradul de incontinență fecală

Stimularea magnetică îmbunătățește gradul de incontinență fecală

©

Autor:

Stimularea magnetică îmbunătățește gradul de incontinență fecală

Potrivit unui raport, stimularea magnetică nedureroasă a nervilor distribuiÈ›i la muÈ™chii anusului È™i rectului par să îmbunătățească funcÈ›ia È™i să reducă episoadele de incontinență fecală. În prezent, incontinenÈ›a fecală afectează aproximativ 10% din populaÈ›ie.
Procedura poartă numele de tratament neuromodulator translombosacral (TNT) È™i reprezintă o terapie nouă, ieftină È™i sigură, care promite să întărească nervii È™i să reducă, chiar să elimine episoadele de incontinență. Conform raportului, 6 sesiuni de tratament neuromodulator săptămânal la nivelul nervilor implicaÈ›i ar ameliora semnificativ gradul de incontinență.

Raportul a fost publicat în American Journal of Gastoenterology.

Rectul este porÈ›iunea care face legătura între colon È™i anus, pe unde se elimină materiile fecale. MuÈ™chii de la acel nivel sunt implicaÈ›i direct în oprirea materiilor fecale, până când acestea sunt eliminate. Strategiile actuale, care se focusează pe muÈ™chi în tratarea incontinenÈ›ei, dau greÈ™ la aproximativ jumătate dintre pacienÈ›i, întrucât nu vizează cauza, adică disfuncÈ›ia nervilor. Uneori repararea muÈ™chilor funcÈ›ionează temporar, iar după 5 ani aproximativ 50% dintre pacienÈ›i suferă din nou de incontinență (după 10 ani, aproape 90%).

Acum, cercetătorii au studiat funcÈ›ia nervilor care controlează muÈ™chii din rect È™i anus. Ei au dezvoltat un test denumit TAMS (stimulare magnetică anorectală translombosacrală), care presupune plasarea unei probe la nivelul rectului, precum È™i a unui arc în spatele acestuia, pentru a stimula magnetic nervii din anus È™i rect. Observând că disfuncÈ›ia nervilor era prezentă la 80-90% dintre pacienÈ›ii evaluaÈ›i, oamenii de È™tiință au început să utilizeze stimularea magnetică externă repetitivă pentru vindecarea nervilor.

Studiul a inclus 33 de participanÈ›i, dintre care 23 de femei, cu o medie de vârstă de 60 de ani, cu incontinență fecală. Ei au fost selectaÈ›i astfel încât să nu sufere de diaree severă sau boală inflamatorie intestinală, care ar fi putut contribui la gradul de incontinență. Ei trebuiau să aibă un istoric de incontinență fecală recurentă în ultimele 6 luni, care nu a răspuns la schimbarea alimentaÈ›iei È™i la tratamentul antidiareic, precum È™i un jurnal de 2 săptămâni unde au raportat cel puÈ›in un episod de incontinență fecală pe săptămână.

În timpul tratamentului, care durează de la 15 minute la o oră, în funcÈ›ie de frecvență, pacienÈ›ii stau pe un pat cu faÈ›a îndreptată în jos. Versiunea de 15 minute se referă la administrarea a 15 de stimulări pe secundă (sau 15 Hertzi). Ea este cea mai rapidă versiune dar, în mod surprinzător, nu È™i cea mai eficientă. Aparent, participanÈ›ii care au fost supuÈ™i versiunii cu frecvenÈ›a cea mai scăzută, de 1 Hertz, într-un interval de timp de peste o oră, au beneficiat cel mai mult de pe urma tratamentului.

ParticipanÈ›i care au raportat o reducere cu cel puÈ›in 50% a numărului de episoade de incontinență pe săptămână au fost definiÈ›i ca È™i responsivi la tratament.

ParticipanÈ›ii cărora li s-a administrat versiunea cu 1 Hertz au arătat o reducere cu aproximativ 90% a episoadelor săptămânale de incontinență, o creÈ™tere a sensibilității la actul de defecaÈ›ie È™i a capacității de reÈ›inere a materiilor fecale. Cei care au raportat cea mai mare îmbunătățire a calității vieÈ›ii au fost cei din grupul care a primit 1 Hertz È™i cei cu 5 Hertzi.

Pentru studiu, cercetătorii au măsurat mai mulÈ›i parametrii, printre care È™i gradul de incontinență, funcÈ›ia nervilor È™i a muÈ™chilor, calitatea vieÈ›ii. De asemenea, participanÈ›ii au trebuit să noteze fiecare scaun într-un jurnal. La sfârÈ™itul studiului, după tratamentul neuromodulator, unii participanÈ›ii chiar au relatat dispariÈ›ia episoadelor de incontinență.

Pe lângă incontinență, participanÈ›ii la studiu aveau È™i alte patologii, care agravau gradul de disfuncÈ›ie: diabet, leziuni dorso-lombare, histerectomii sau intervenÈ›ii chirurgicale ale vezicii urinare È™i de hemoroizi.


O cauză comună de incontinență fecală È™i urinară este naÈ™terea vaginală. Dintre participantele la studiu, o femeie nu a avut niciodată copii, 18 au născut natural (dintre care 3 au născut È™i prin cezariană), iar 4 au născut doar prin cezariană. Dintre femeile cu naÈ™tere vaginală, 11 au suferit rupturi, în timp ce 6 au necesitat forceps.

Tratamentul neuromodulator a scurtat cu câteva milisecunde timpul de activare a muÈ™chilor de către nervi, în particular la participanÈ›ii din grupul cu 1 Hertz.

Un studiu mai mare, care include 132 de participanÈ›i, cerceteaază în prezent care este durata beneficiilor tratamentului neuromodulator, precum È™i cea mai bună frecvență a È™edinÈ›elor.

Singurul efect advers raportat al tratamentului neuromodulator au fost câteva furnicături temporare în zona unde s-a efectuat stimularea magnetică, probabil datorită refacerii nervilor. La persoanele obeze, precum È™i la cele cu cicatrici post-chirurgicale, pot apărea probleme de penetranță a undelor de stimulare magnetică.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 01-09-2020 | creare: 01-09-2020 | Vizite: 711
Bibliografie
Magnetic stimulation dramatically improves fecal incontinence: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200825110658.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul magnetic ce ar putea trata incontinenÈ›a fecală
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum