Cercetătorii au descoperit o nouă genă care ajută la reglarea somnului

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit o nouă genă care ajută la reglarea somnului
Cercetătorii de la Florida Atlantic University și McGill University din Quebec au descoperit un nou mecanism care reglează somnul și care implică celulele gliale (înțelese până acum ca având rolul de susținere a neuronilor) și capacitatea lor de a gestiona un ingredient comun găsit în multe băuturile energizante.
Musculițele de fructe au, în proporție de 75% aceleași gene care cauzează apariția bolilor la oameni și prezintă toate caracteristicile comportamentale și fiziologice specifice somnului. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să descopere o nouă genă care codifică o proteină membranară de transport cunoscută sub numele de transporter de aminoacizi excitatori 2 sau Eaat2.

Rezultatele au arătat că Eaat2 promovează starea de veghe la muștele de fructe prin controlul exercitat asupra taurinei, ingredientul găsit în multe băuturi energizante.

De asemenea, echipa de cercetare a constatat că Eaat2 lucrează în celulele gliale specifice ale creierului, mai degrabă decât în neuroni.

„Credem că identificarea Eaat2 ca modulator al somnului va fi importantă pentru cercetătorii care studiază reglarea somnului, schimbări de metabolism în funcție de somn și, probabil, medicii care tratează pacienții cu tulburări de somn”, a declarat Bethany A. Stahl, autor principal al studiului.

Pe parcursul vieții, mai mult de 30% dintre persoane au o tulburare de somn, care este asociată cu o serie de boli, inclusiv diabetul zaharat tip Alzheimer, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 16-11-2018 | creare: 16-11-2018 | Vizite: 754
Bibliografie
Can't sleep? Fruit flies and energy drinks offer new clues, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181108142356.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •