Un nou cip fără fir, considerat cel mai mic cip creat vreodată, va putea fi folosit pentru a monitoriza procesele corpului

©

Autor:

Un nou cip fără fir, considerat cel mai mic cip creat vreodată, va putea fi folosit pentru a monitoriza procesele corpului
Cercetătorii de la Universitatea Columbia raportează că au construit ceea ce spun ei că este cel mai mic sistem cu un singur cip din lume, cu un volum total mai mic de 0,1 mm cubi. Sistemul este la fel de mic ca un acarian de praf și este vizibil doar la microscop. Pentru a realiza acest lucru, echipa a folosit ultrasunete atât pentru a alimenta, cât și pentru a comunica cu dispozitivul fără fir.
Utilizate pe scară largă pentru monitorizarea și cartarea semnalelor biologice, pentru susținerea și îmbunătățirea funcțiilor fiziologice și pentru tratarea bolilor, dispozitivele medicale implantabile transformă asistența medicală și îmbunătățesc calitatea vieții pentru milioane de oameni. Cercetătorii sunt din ce în ce mai interesați să proiecteze dispozitive medicale implantabile fără fir, miniaturizate, pentru monitorizarea anumitor condiții fiziologice, cum ar fi temperatura, tensiunea arterială, glucoza și respirația, precum și pentru efectuarea unor proceduri de diagnostic sau tratament.

Până în prezent, dispozitivele electronice convenționale implantate au fost extrem de ineficiente în volum. O tendință constantă în electronică a fost integrarea mai strânsă a componentelor electronice, de multe ori mutând din ce în ce mai multe funcții pe circuitul integrat în sine. Cercetătorii de la Columbia Engineering raportează că au construit cel mai mic sistem monocip din lume, consumând un volum total mai mic de 0, 1 mm3.

Proiectarea cipului a fost realizată de doctorandul Chen Shi, care este primul autor al studiului. Designul lui Shi este unic prin eficiența sa volumetrică, cantitatea de funcție conținută într-o cantitate dată de volum. Cipul, care este întregul motor implantabil, fără ambalaj suplimentar, a fost fabricat la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Scopul echipei este de a dezvolta cipuri care pot fi injectate în corp cu un ac hipodermic și care apoi să comunice folosind ultrasunete, oferind informații despre parametrii fiziologici măsurați local.

sursa: Science Daily
foto: Chen Shi/Columbia Engineering

Data actualizare: 14-05-2021 | creare: 14-05-2021 | Vizite: 873
Bibliografie
Tiny, wireless, injectable chips use ultrasound to monitor body processes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210511174133.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: