Abuzul de alcool poate fi un simptom al demenței

©

Autor:

Abuzul de alcool poate fi un simptom al demenței
Conform cercetătorilor de la Mount Sinai Hospital, abuzul de alcool afectează 1,7% din adulții din Statele Unite ale Americii, lucrări anterioare ale echipei arătând că acesta este un factor de risc pentru apariția demenței. Aceștia apreciază că persoanele care încep să abuzeze de alcool din cauza unei afecțiuni neurologice subiacente pot fi diagnosticate greșit și pot fi înscrise în programe tipice de tratament al acestei dependențe, ceea ce poate duce la întârzierea momentului descoperirii acestor afecțiuni neurologice și o instaurare tardivă a tratamentului adecvat.
Georges Nassan, profesor de neurologie și director medical al Școlii de Medicină Icahn, afirmă că studiul a fost realizat pentru a identifica diferitele frecvențe ale abuzului de alcool, mai ales pe cele ale abuzului cu ​​debut tardiv și al abuzului ca prim simptom al demenței în cadrul pacienților care suferă de multiple forme ale acesteia, inclusiv boala Alzheimer și demența frontotemporală. Conform profesorului, echipa a descoperit că abuzul de alcool poate fi primul semn al unei afecțiuni neurologice subiacente atunci când apare tardiv în viață, până la 7% dintre pacienții cu demență frontotemporală începând să abuzeze de alcool după vârsta de 40 de ani, iar 5% dobândind acest obicei în urma dezvoltării de afecțiuni neneurologice.

Cercetătorii a efectuat un studiu transversal, retrospectiv, al pacienților diagnosticați cu demență frontotemporală, Alzheimer sau afazie progresivă primară la un centru academic între anii 1999 și 2017. Pentru a clasifica tipul abuzului de alcool, acesta a fost împărțit în funcție de momentul apariției acestui viciu, mai exact situarea acestuia în raport cu vârsta de 40 de ani, în precoce sau tardiv. Astfel, dintre cei 1.518 de participanți examinați, abuzul de alcool cu ​​debut tardiv a afectat 2,2%, echipa descoperind că dependența apărută tardiv a fost semnificativ mai frecventă la pacienții cu demență frontotemporală decât cei cu boală Alzheimer.

De asemenea, aceștia au descoperit că abuzul de alcool a reprezentat primul simptom în cazul unui procent de 1,4% din pacienții, de cinci ori mai frecvent la pacienții cu demență frontotemporală decât cei cu demență Alzheimer. Profesorul atenționează că medicii care consultă pacienți care suferă de astfel de dependențe trebuie să evalueze riscul ca acestea să fie corelate cu afecțiuni neurodegenerative, pentru a nu omite un diagnostic important.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
Late-onset alcohol abuse can be a presenting symptom of dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220405102900.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre alcool și tensiunea arterială?
  • Consumul excesiv de alcool ar putea crește riscul de demențe precoce
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum