Dispozitiv cu precizie de 90% care monitorizează calitatea apei

©

Autor:

Dispozitiv cu precizie de 90% care monitorizează calitatea apei

Inginerii de la Universitatea Națională din Singapore au inventat un dispozitiv capabil să detecteze algele dăunătoare din mediile acvatice în mai puțin de un sfert de oră. Această descoperire tehnologică are o eficacitate crescută și ar putea juca un rol esențial în prevenirea răspândirii microorganismelor în mediile acvative. Tehnologia portabilă este nu doar foarte eficientă, ci și ușor de utilizat și cu costuri extrem de reduse. La momentul actual, monitorizarea calității apei reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă specialiștii.

Metodele convenționale de detectare și analiză a algelor cu potențial dăunător necesită echipamente costisitoare, precum și operatori calificați pentru efectuarea eșantionărilor și testărilor calitative. În plus, colectarea, testarea și mai apoi analizarea probelor este un proces dificil, care poate dura mai mult de o zi. În cele mai multe situații, perioada îndelungată până la sosirea rezultatelor face ca răspândirea algelor să nu mai poată fi stopată. Dispozitivul creat de către inginerii de la Universitatea din Singapore poate simplifica mult procesul de detectare a algelor dăunătoare.

Setul de testare, ce poate fi utilizat inclusiv de persoane fără cunoștințe în domeniu, generează rezultate fiabile fără a avea nevoie de cantități crescute de apă. În cadrul testărilor, precizia aplicației în depistarea a patru tipuri de alge, cele mai frecvent întâlnite în ecosistem, a fost de aproximativ 90%, comparabilă cu precizia pe care o atinge hemocitometrul (tehnică utilizată frecvent pentru monitorizarea calității apei, pentru a testa prezența algelor).

Creșterea bruscă a volumului de toxine din lacuri, iazuri sau râuri poate afecta calitatea apei, efectele fiind unele nefaborabile asupra ecosistemelor acvatice, aprovizionării cu apă și chiar a sănătății umane. Un exemplu concludent este dat de istoria recentă. În anul 2015, în urma răspândirii algelor în apele din Singapore, mai bine de 500 de tone de pește au fost aruncate, pierderile estimate fiind de câteva milioane de dolari.


sursa: Science Daily


Data actualizare: 12-11-2019 | creare: 12-11-2019 | Vizite: 482
Bibliografie
Engineers invent smartphone device that detects harmful algae in 15 minutes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191107092600.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: