Zylon rezistent la degradare, ce ar putea fi utilizat pentru crearea vestelor antiglonț
Autor: Teodorescu Mihai
Denumit generic PBO, zylonul este considerat cel mai puternic material polimeric sintetic, fiind folosit în trecut la fabricarea armurilor corporale și a altor materiale de protecție.
Din cauza rezistenței scăzute la degradare, materialele create din zylon au fost de-a lungul timpului contestate, devenind treptat tot mai puțin utilizate. O nouă cercetare, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Brown, a dus la apariția unei noi tehnici de producție pentru polimer de înaltă performanță. Echipele de cercetători au descoperit o metodă prin care pot produce zylon rezistent la degradare, ce ar putea fi utilizat pentru crearea de armuri corporale sau a altor țesături de înaltă performanță.
În mod tradițional, crearea de polibenzoxazol, denumire sub care este cunoscut PBO, implică utilizarea acidului polifosforic sub formă de solvent și pentru catalizarea reacțiilor chimice. Acidul polifosforic este unul dintre materialele puternic corozive identificate ca sursă de degradare a PBO. Degradarea zylonului are loc din cauza depunerii în lanțul polimeric a moleculelor acidului polifosforic, ce determină expunerea la lumină și umiditate a fibrelor sensibile. În actuala cercetare, specialiștii au folosit un catalizator de nanoparticule compozite, cu ajutorul căruia au reușit să producă zylon în condiții mult mai prietenoase cu mediul, fără a utiliza produse chimice care ar fi putut duce la degradarea neașteptată a materialului. Pentru a testa rezistența la degradare a zylonului creat, au fost efectuate teste de duritate extremă, ce au prevăzut fierberea pentru câteva zile a materialului în apă sau acid.
Cercetătorii și-au dorit să afle dacă este posibilă controlarea reacțiilor chimice, astfel încât să fie obținut un control bun asupra gradului de polimerizare. Tocmai din acest motiv, catalizatorii au fost utilizați numai pentru producția unor molecule organice mici, ceea ce a limitat considerabil rezistența mecanică. Conform cercetătorilor, lucrările viitoare se vor concentra pe generarea unor polimeri cu greutăți moleculare mai mari, la fel ca cei ai produselor de calitate comercială.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni