Stimularea cerebrală profundă poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu boala Parkinson

©

Autor:

Stimularea cerebrală profundă poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu boala Parkinson
Un studiu recent din JAMA Network Open Neurology a analizat efectele tratamentului cu stimularea cerebrală profundă a nucleilor subtalamici comparativ cu medicația standard pe o perioadă de cinci ani la pacienții cu boala Parkinson. Studiul a inclus 108 pacienți, dintre care 46 tratați cu medicație standard și 62 cu timulare cerebrală profundă a nucleilor subtalamici, ca parte a studiului longitudinal internațional Non-Motor.
Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a calității vieții  în grupul cu medicație standard după cinci ani, în timp ce grupul cu stimulare cerebrală profundă a menținut o tendință stabilă a calității vieții. În grupul cu medicație, scorurile de mobilitate au scăzut, pe când în grupul cu stimulare cerebrală profundă s-a observat o îmbunătățire inițială a mobilității, care ulterior a revenit la nivelul de bază. Îmbunătățirea cea mai mare a fost în mobilitate la cinci ani în grupul cu stimulare cerebrală profundă.

Grupul cu stimulare cerebrală profundă a înregistrat o îmbunătățire de 47% în simptomele motorii și o reducere semnificativă a necesității pentru doză zilnică echivalentă de levodopa. În schimb, grupul cu medicație standard a avut o creștere a dozei zilnice echivalente de levodopa. Efectele adverse au fost semnificative, dar nu au fost amenințătoare pentru viață, majoritatea fiind legate de dispozitiv sau procedura chirurgicală.

Studiul sugerează că cu stimularea cerebrală profundă a a nucleilor subtalamici poate îmbunătăți calitatea vieții la pacienții cu Parkinson avansat, prin îmbunătățirea mobilității. Această diferență nu a fost observată la pacienții cu boala Parkinson în stadii incipiente fără complicații motorii sau diskinezie. Scorurile mai înalte de calitate a vieții au fost asociate cu îmbunătățiri în activitățile zilnice de viață, dar nu și pentru alte simptome. Studiul subliniază importanța discutării activităților zilnice în evaluarea pe termen lung a cu stimulării cerebrale profunde la pacienții cu boala Parkinson și necesitatea de cercetare suplimentară pentru identificarea factorilor de risc preoperatorii pentru rezultate slabe ale calității vieții.

În concluzie, studiul oferă informații valoroase pentru consilierea pacienților eligibili pentru stimulare cerebrală profundă și pentru monitorizarea lor postoperatorie, subliniind beneficiile potențiale ale stimulării cerebrale profunde a nucleilor subtalamici în îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu Parkinson avansat.

sursa: News Medical
foto: Pavlova Yulia / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-01-2024 | creare: 25-01-2024 | Vizite: 379
Bibliografie
Deep brain stimulation may improve quality of life in Parkinsons disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240122/Deep-brain-stimulation-may-improve-quality-of-life-in-Parkinson-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telemedicina - eficientă pentru monitorizarea pacienților cu Parkinson
  • Testul de desen care poate indica primele semne ale bolii Parkinson
  • Potrivit cercetărilor, boala Parkinson va căpăta amploarea unei pandemii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum