Știința infirmă zicala conform căreia persoanele opuse sunt atrase una de cealaltă

©

Autor:

Știința infirmă zicala conform căreia persoanele opuse sunt atrase una de cealaltă
Contrar credinței populare că „opușii se atrag”, o analiză amplă realizată de Universitatea din Colorado, Boulder, sugerează că partenerii cu trăsături similare sunt mai predispuși să formeze cupluri. Studiul, publicat în revista Nature Human Behaviour, a analizat peste 130 de trăsături și a inclus milioane de cupluri pe o perioadă de peste un secol.
Tanya Horwitz, prima autoare și candidată la doctorat în Departamentul de Psihologie și Neuroștiință, împreună cu Institutul pentru Genetica Comportamentală (IBG), a declarat că „păsările cu aceleași pene tind să zboare împreună”. Rezultatele confirmă ceea ce studiile individuale au sugerat de decenii, contrazicând astfel ideea veche că „opușii se atrag”.

În ceea ce privește trăsăturile analizate, cuplurile au fost mai degrabă similare decât diferite în proporție de 82-89%. Aceste trăsături variau de la orientarea politică la vârsta primei experiențe sexuale și obiceiurile legate de consumul de substanțe. Doar în 3% din cazuri, și acelea într-o singură parte a analizei lor, indivizii au tendința de a se asocia cu cei care erau diferiți de ei.

Studiul are implicații semnificative și pentru cercetarea genetică. Multe modele în genetica umană presupun că împerecherea este aleatorie, dar acest studiu arată că această presupunere este probabil eronată. Fenomenul cunoscut sub numele de „împerechere asortativă” poate distorsiona rezultatele studiilor genetice.

Pentru această lucrare, autorii au efectuat atât o meta-analiză a cercetărilor anterioare, cât și o analiză originală a datelor. Meta-analiza a examinat 22 de trăsături în 199 de studii, incluzând milioane de cupluri de sex opus, fie că erau părinți, logodiți, căsătoriți sau conviețuiau. De asemenea, au folosit un set de date numit UK Biobank pentru a studia 133 de trăsături la aproape 80.000 de cupluri de sex opus din Regatul Unit.

Trăsăturile precum atitudinile politice și religioase, nivelul de educație și anumite măsuri ale coeficientului de inteligență au arătat corelații foarte ridicate. De exemplu, corelația pentru valorile politice a fost de 0,58 pe o scară de la 0 la 1.

Studiul a avut și implicații sociale. De exemplu, a fost sugerat că oamenii din SUA sunt din ce în ce mai predispuși să formeze cupluri cu persoane cu un nivel similar de educație, ceea ce ar putea lărgi diviziunea socio-economică.

Autorii avertizează că, deși corelațiile găsite sunt relativ modeste, acestea nu trebuie exagerate sau folosite pentru a promova o idee anume. Cu toate acestea, ei speră că studiul va stimula mai multe cercetări interdisciplinare, de la economie la sociologie, antropologie și psihologie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2023 | creare: 15-09-2023 | Vizite: 234
Bibliografie
Study confirms it: Opposites don't actually attract, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230905124922.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Importanţa banilor în alegerea partenerilor
  • Modul de manifestare în timpul certurilor domestice poate prezice bolile viitoare
  • Bărbații și femeile percep infidelitatea diferit
  •