Statutul social influențează nivelul de testosteron
Autor: Vasiliu Alina
Un nou studiu arată că nivelul de testosteron și efectele psihologice care corespund acestuia pot fluctua rapid și sunt cauzate de schimbările care apar în modul în care bărbații își percep statutul social, influențând șansele de împerechere.
Cercetătorii de la University of Cambridge au analizat nivelul hormonilor, precum și atractivitatea și încrederea auto-percepută în abordarea femeilor, la 38 de bărbați în vârsta de douăzeci de ani înainte și după ce au concurat în competiții de canotaj.
Rezultatele publicate în Human Nature arată că simplul fapt de a câștiga sau de a pierde o competiție este suficient pentru a provoca fluctuații hormonale masculine care pot influența comportamentul sexual.
Autorul studiului, dr. Danny Longman susține că acesta este un exemplu al faptului că organismul se adaptează rapid, fără alte modificări genetice, în funcție de circumstanțe. „Am constatat că perceperea unei schimbări al statutului social poate provoca, la persoanele de sex masculin, modificări fiziologice, aceștia pregătindu-se să schimbe strategiile de împerechere pentru a optimiza succesul reproducerii”, a declarat acesta.
Cercetătorii au luat probe de salivă pentru a testa nivelurile de hormoni înainte și după cursele de canotaj. De asemenea, participanții au trebuit să răspundă la chestionare psihologice, concepute pentru a evalua stima de sine, dorința de a se implica în sexul ocazional și comportamentul împerecherii.
Rezultatele au arătat că bărbații care credeau că au câștigat au avut o creștere medie a testosteronului de 4,92%, în timp ce cei convinși că au pierdut au avut un nivel scăzut de testosteron, de 7,24%. În general, bărbații care credeau că au câștigat aveau niveluri de testosteron cu 14,46% mai mari decât adversarii lor.
În ceea ce privește încrederea în sine, bărbații care au pierdut nu au prezentat nicio diferență, în timp ce învingătorii au avut un scor cu 6,53% mai mare decât rivalii lor.
Cercetătorii subliniază că, în multe populații de animale, ierarhiile sociale masculine influențează succesul reproducerii, iar statutul social este determinat de concurența dintre bărbați.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testosteron cu mult peste normal
- Analize - Testosteron - Valori normale
- As fi curios ce teste se fac pe langa testosteron
- Testosteron crescut
- Ce inseamna rezultatul acestor analize?
- Testosteron scazut, lipsa apetit sexual
- Sindromul ovarelor polichistice - Testosteron crescut - Acnee
- Valoare testosteron
- Testosteron marit