Statinele au un risc scăzut de efecte secundare
Autor: Ceocan Laura-Otilia
Inhibitorii HMG-CoA reductazei, cunoscuţi drept statine, reprezintă una dintre cele mai prescrise clase de medicamente în întreaga lume timp de mai bine de 20 de ani. Există mai multe statine disponibile pe piaţă: pitavastatin, atorvastatin, rosuvastatin, pravastatin, simvastatin, lovastatin şi fluvastatin.
În ultimii ani, statinele au devenit subiect de interes ca urmare a beneficiile non-cardiovasculare, cercetările fiind încă în curs de desfăşurare. Efectele cardiovasculare sunt însă foarte bine studiate, astfel că, de exemplu, un studiu realizat în anul 2013 bazat pe 18 studii tip control, cu un total de 56.934 de participanţi, a concluzionat că terapia bazată pe statine reduce mortalitatea de orice cauză, reduce evenimentele cardiovasculare fatale şi non-fatale şi reduce riscul de accident vascular cerebral (Cochrane Review). Multe alte studii au evidenţiat aceleasi beneficii, astfel că ghidurile emise de American Heart Association şi European Society of Cardiology recomandă utilizarea acestor medicamente. (1, 2)
Recent, ca urmare a prescrierii în exces a statinelor, există din ce în ce mai multe îngrijorări cu privire la efectele lor adverse, însă American Heart Association a publicat în revista Circulation: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology un articol care rezumă multiple studii care au evaluat siguranţa şi efectele adverse ale acestei terapii, concluzionând că beneficiile depăşesc efectele adverse. (1, 2)
Efectele adverse nu apar la toţi pacienţii, de obicei sunt uşor de suportat şi nu necesită întreruperea medicaţiei, cu unele excepţii. De exemplu, urina de culoare închisă poate fi semn de rabdomioliză, un efect advers sever, astfel că în acest caz este necesar să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Există câţiva factori de risc care sunt asociaţi cu o toxicitate crescută a statinelor, precum:
- Sex feminin
- Vârsta peste 80 de ani
- Hipotiroidisimul
- Consumul excesiv de alcool
- Boli cronice precum boală cronică de rinichi, diabet zaharat, boli hepatice
- Diverse interacţiuni medicamentoase. (1, 3)
Dintre efectele adverse ale statinelor, cele mai frecvente sunt:
1. Cele mai frecvente efecte adverse sunt cele musculare, mialgia fiind cel mai des întâlnit simptom, cu variaţii de la durere uşoară până la dureri foarte severe. Rabdomioliza este un efect advers sever, determinând creşteri ale creatinkinazei, de până la 10 ori peste valoarea normală, asociind mioglobinurie, insuficienţă renală şi tulburări electrolitice. Acest efect advers este totuşi rar şi apare în mai puţin de 0,1 % din cazuri. Totuşi, pacienţii care au în schema de tratament incluse statinele, tind să creadă că orice durere musculară este determinată de acestea, neţinând cont de faptul că acest tip de durere poate apărea realtiv frecvent la pacientii în vârstă. De asemenea, există şi efectul „nocebo”, care presupune că pacientul este atât de sigur că va experimenta anumite efecte adverse, încât le va resimţi. (1, 2, 3)
2. Un alt efect advers constă într-o uşoară disfuncţie hepatică, ceea ce determină creşterea enzimelor hepatice la 1-3% dintre pacienţi. Această creştere este dependentă de doză şi apare frecvent în primele trei luni de utilizare, dar nu determină disfuncţie hepatică pe termen lung. Deşi apare într-un număr mic de cazuri, contactaţi-vă medicul dacă apar urmatoarele simptome: fatigabilitate, slăbiciune, durere în hipocondrul drept, urină hipercromă sau icter tegumentar sau scleral.
3. Statinele pot creşte uşor glicemia, existând chiar riscul apariţiei sau agravării (prin imposibilitatea menţinerii HbA1c în limite normale) diabetului zaharat de tip II, prin intervenţia în căile de semnalizare ale insulinei, prin afectarea funcţiei celulelor beta pancreatice, dar şi prin creşterea rezistenţei periferice la insulină. Riscul de apariţie al diabetului zaharat este mic, însă Food and Drug Administration (FDA) au emis o avertizare cu privire la acest efect advers. Totuşi, aceste medicamente sunt intens folosite la pacienţii diabetici pentru a preveni eventimentele cardiovasculare şi cerebrovasculare, beneficiile depăşind riscul ca glicemia pacienţilor diabetici să nu poate fi corect controlată.
4. Au fost raportate cazuri în care statinele au determinat manifestări neurologice: neuropatie periferică, schimbări de dispoziţie, iritabilitate, confuzie sau chiar pierderi de memorie.
Efectele adverse ale statinelor pot fi uneori deranjante, însă nu întrerupeţi tratamentul înainte să discutaţi cu medicul dumneavoastră (exceptând simptomele şi semnele de rabdomioliză) şi înainte să puneţi în balanţă beneficiile pe de o parte şi efectele adverse, pe de altă parte. (1, 2, 3)
2. Statins have low risk of side effects, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181210072533.htm
3. Statin side effects: Weigh the benefits and risks, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/statin-side-effects/art-20046013
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum