Obiceiuri pentru gestionarea hipertensiunii – de la dietă la activitate fizică!

©

Autor:

Obiceiuri pentru gestionarea hipertensiunii – de la dietă la activitate fizică!

Cum gestionezi hipertensiunea? Răspunsul nu este unul simplu, ușor, motiv pentru care ai nevoie, în primul rând, de părerea medicului specialist, înainte de a face anumite schimbări sau de a aborda anumite planuri de dietă.Totuși, există câteva principii fundamentale pe care trebuie să le aplici rutinei tale zilnice din momentul în care ai fost diagnosticat cu hipertensiune. Printre acestea se numără și o dietă hipertensiune corespunzătoare, mai exact aplicarea informațiilor cu privire la alimentele pe care ar trebui să le eviți, printre altele.


Iată alte câteva obiceiuri importante care trebuie aplicate atunci când vrei să gestionezi mai bine hipertensiunea!

Schimbări la nivel de dietă

În primul rând, trebuie să abordezi o dietă hipertensiune adecvată – precum DASH sau Nupo. O dietă este esențială în gestionarea tensiunii arteriale. De obicei, un plan conceput special pentru această afecțiune implică consumul de fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut redus de grăsimi, carne precum peste și carne de pui și nuci, printre altele.
Apoi, după cum probabil știi, trebuie redus aportul de sodiu. Acesta nu trebuie să depășească 2300 de mg pe zi (aproximativ o linguriță de sare). Datorită acestei cantități reduse recomandate, trebuie să fii foarte atent la produsele pe care le cumperi și consumi și care ar putea ascunde cantități mari de sare – etichetele trebuie citite cu marte atenție.
În același timp, într-o dietă hipertensiune trebuie să crești aportul de potasiu. Include în dietă ta banane, caise uscate, varză de Bruxelles și sfeclă. Aceste alimente, prin conținutul de potasiu, combat efectele negative ale sodiului asupra tensiunii arteriale.

Activitate fizică

Este indicat să practici cel puțin 150 de minute de activitate fizică la intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămâna. Nu este neapărat să frecventezi sala de forță – este de ajuns să mergi alert sau pe bicicletă sau să înoți și să dansezi, după preferințe.
Totuși, este indicat să incluzi exerciții și antrenamente care vizează îmbunătățirea masei musculare în rutina ta în cel puțin două zile din săptămâna.

Gestionarea greutății

Prin gestionarea greutății, gestionezi mai bine hipertensiunea. Astfel, este recomandat să menții o greutate corporală adecvată – totodată, pierderea în greutate poate scădea semnificativ tensiunea arterială. Ideal ar fi să ai un BMI de 18.5-24.9 hm/m2.
Acordă o atenție deosebită și taliei tale – circumferința acesteia ar trebui să fie sub 94 cm pentru bărbați și sub 80 cm în cazul femeilor.

Stil de viață sănătos

Există patru aspecte foarte importante de care trebuie să te ocupi când vrei să urmezi o dietă hipertensiune și mai ales să te bucuri de rezultatele acesteia – limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, gestionarea eficientă a stresului și îmbunătățirea calității somnului.
Toate acestea contribuie atât la un stil de viață cât se poate de sănătos, dar mai ales la gestionarea optimă a hipertensiunii (pe lângă faptul că promovează eliminarea sau menținerea greutății pe termen lung).

Când vine vorba de o dietă hipertensiune, poți apela cu încredere la un mic ajutor precum Nupo. Această dietă VLCD este eficientă în gestionarea afecțiunii menționate, dar mai ales îți oferă un plan alimentar bine pus la punct pe care îl poți urma, precum și produse de marcă proprie care elimină o mare parte din stresul zilnic asociat cu hipertensiunea – și anume alimentația corespunzătoare.
Astfel, te poți concentra pe alte elemente importante din rutina ta zilnică!

Data actualizare: 23-01-2025 | creare: 23-01-2025 | Vizite: 68
Bibliografie
Text și imagine aparțin Nupo.ro
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!