Rezolvarea enigmei sfingolipidelor în boala coronariană

©

Autor:

Rezolvarea enigmei sfingolipidelor în boala coronariană
Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au descoperit o nouă strategie promițătoare pentru tratamentul bolii arterei coronare prin stimularea unei molecule legate de grăsimi, cunoscută sub numele de sfingolipid, în special S1P (sfingozina 1-fosfat), în celulele endoteliale care căptușesc arterele. Studiul, publicat în Circulation Research și condus de Dr. Onorina Laura Manzo, arată că majorarea nivelurilor de S1P poate încetini dezvoltarea și progresia bolii arterei coronare într-un model animal.
În cadrul studiului, s-a observat că stresul legat de tensiunea arterială pe artere declanșează o creștere a producției de S1P ca parte a unui răspuns protector, care este în mod normal temporar. Totuși, eliminarea unei proteine numite NOGO-B, care inhibă producția de S1P, permite menținerea unei producții ridicate de S1P în celulele endoteliale, ceea ce a făcut animalele mult mai rezistente la boala arterei coronare și la mortalitatea asociată.

Studiul a abordat și rolul unui alt grup de sfingolipide, ceramidele, care au fost anterior legate de boala arterială coronară datorită nivelurilor lor ridicate în sânge. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că, deși nivelurile de ceramide din sânge erau ridicate, nivelurile acestora în celulele endoteliale rămâneau aproximativ constante, indiferent de starea bolii arterei coronare. Aceasta sugerează că viziunea actuală asupra rolului ceramidelor în boală ar trebui revizuită.

Rezultatele studiului pun bazele pentru dezvoltarea de medicamente care stimulează S1P pentru a trata sau preveni boala arterei coronare, oferind o nouă direcție în combaterea uneia dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-04-2024 | creare: 26-04-2024 | Vizite: 124
Bibliografie
Solving the riddle of the sphingolipids in coronary artery disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240424182501.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!