O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale

O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale

©

Autor:

O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
CompuÈ™ii din ceaiul verde È™i cel negru relaxează vasele de sânge prin activarea proteinelor canalului ionic în peretele vaselor de sânge, arată un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea din California. Descoperirea ajută la explicarea proprietăților antihipertensive ale ceaiului È™i ar putea duce la proiectarea de noi medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.
Publicată în revista Cellular Physiology and Biochemistry, descoperirea a fost făcută de Geoffrey Abbott, profesor în cadrul Departamentului de Fiziologie È™i Biofizică de la Școala de Medicină UCI.

Rezultatele cercetării au arătat că doi compuÈ™i flavonoizi de tip catechin (epicatechin gallate È™i epigallocatechin-3-gallate) găsiÈ›i în ceai, activează fiecare un tip specific de proteină de canal ionic, numită KCNQ5, care permite ionilor de potasiu să difuzeze din celule. Deoarece KCNQ5 se găseÈ™te în muÈ™chiul neted care acoperă vasele de sânge, activarea sa a fost prevăzută pentru relaxarea vaselor de sânge. „Am constatat, prin utilizarea modelării computerizate È™i a studiilor de mutageneză, că catechinele specifice se leagă de partea KCNQ5 care permite canalului să se deschidă ca răspuns la excitaÈ›ia celulară. Această legare permite canalului să se deschidă mult mai uÈ™or È™i mai devreme în procesul de excitaÈ›ie celulară”, a explicat Abbott.

Deoarece până la o treime din populaÈ›ia adultă a lumii prezintă hipertensiune, iar această afecÈ›iune este considerată a fi factorul de risc principal pentru bolile cardiovasculare, noile abordări ale tratamentului hipertensiunii au un potenÈ›ial enorm de îmbunătățire a sănătății publice globale. Identificarea KCNQ5 ca o È›intă nouă pentru proprietățile hipertensive ale catechinelor de ceai poate facilita optimizarea chimiei medicamentoase pentru îmbunătățirea potenÈ›ei sau eficacității. Pe lângă rolul său în controlul tonusului vascular, KCNQ5 este exprimat în diferite părÈ›i ale creierului, unde reglează activitatea electrică È™i semnalizarea între neuroni.

Ceaiul a fost produs È™i consumat de mai bine de 4.000 de ani, peste 2 miliarde de căni de ceai fiind în prezent consumate zilnic în întreaga lume. Ceaiul negru, unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai, este amestecat în mod obiÈ™nuit cu laptele înainte de a fi consumat. Cercetătorii au descoperit că atunci când ceaiul negru a fost aplicat direct pe celulele care conÈ›in canalul KCNQ5, adăugarea de lapte a împiedicat efectele benefice ale activării KCNQ5 ale ceaiului. Cu toate acestea, potrivit lui Abbott, „Nu credem că acest lucru înseamnă că trebuie să eviÈ›i laptele atunci când bei ceai pentru a profita de proprietățile benefice ale ceaiului.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-03-2021 | creare: 15-03-2021 | Vizite: 778
Bibliografie
New discovery explains antihypertensive properties of green and black tea, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210308131703.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: medicamentele antihipertensive cresc speranÈ›a de viață, chiar ÅŸi la adulÈ›ii cu mai multe condiÈ›ii medicale
  • Noi recomandări pentru medicii care tratează hipertensiunea (studiu)
  • Mai multă miÈ™care È™i mai puÈ›in sedentarism, cheia pentru o viață mai lungă, fără boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum