Sportul este cel mai bun tratament pentru depresie în bolile coronariene
Un studiu realizat de către Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății, sugerează faptul că exercițiul fizic poate fi cea mai bună metodă de tratament pentru oamenii ce suferă de depresie și concomitent de boli coronariene, în comparație cu antidepresivele sau psihoterapia.
Studiul publicat și în revista Medicina Psihosomatică, este primul studiu ce analizează și compară tratamentele pentru depresie la cei ce suferă și de boli coronariene.
Cercetătorii au analizat astfel principiile de tratament existente, precum antidepresivele, psihoterapia, exercițiile fizice, psihoterapia combinată cu antidepresive și îngrijirea colaborativă.
Pentru a se observa eficacitatea, cercetătorii au analizat factori, precum aderența pacientului la tratament, rata abandonului și dacă există vreo ameliorare a simptomatologiei la opt săptămâni de la începerea tratamentului.
În urma studiului, s-a dovedit că cel mai puternic efect l-a avut exercițiul fizic, urmat de tratamente combinate, antidepresive împreună cu psihoterapie.
Psihoterapia și îngrijirea colaborativă au avut cele mai slabe rezultate.
Dr Frank Doyle susține că depresia este foarte frecvent întâlnită la pacienți ce suferă și de boală coronariană. Împreună, ambele afecțiuni pot avea un impact negativ semnificativ asupra vieții pacientului. Este important ca aceștia să aibă acces la tratamente cât mai bune.
Rezultatele acestui studiu evidențiază că cel mai bun tratament atât pentru tratarea depresiei, dar și pentru prevenirea ei, în asociere cu boli coronariene, vor rămâne exercițiile fizice.
Acest lucru scoate în evidență importanța exercițiilor fizice ca tratament în diverse patologii, mai ales cele de natură cardiovasculară. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și previne creșterea peste normal a colesterolului.
Acest studiu arată cât de importante sunt stilul de viață, sportul și alimentația, și cât de mult ne pot afecta calitatea vieții în cazul nerespectării lor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bufeurile și transpirațiile nocturne cresc riscul pentru un eveniment cardiovascular
- Colesterolul ridicat în adolescență reprezintă un risc pentru boli cardiovasculare instalate prematur
- Modificări ale funcției cardiovasculare la consumatorii de țigări electronice cu nicotină
- Un medicament nou cu ulei de pește nu reduce riscul evenimentelor cardiovasculare
intră pe forum