Un nou ghid pentru transfuzia de sânge la pacienții cu infarct miocardic

©

Autor:

Un nou ghid pentru transfuzia de sânge la pacienții cu infarct miocardic

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii și în Franța și publicat în anul 2023 în revista NEJM Evidence sugerează un potențial beneficiu al administrării mai liberale de sânge la pacienții cu anemie după un infarct miocardic.

Ideea pentru acest studiu a pornit de la cercetarea MINT (myocardium infarction and transfusion), realizată tot în anul 2023, care a sugerat o posibilă creștere a ratei de mortalitate sau a frecvenței infarctului miocardic recurent la pacienții cu anemie care primeau un volum redus de sânge.
Pentru a obține rezultate mai robuste, autorii au strâns laolaltă datele din patru studii clinice similare și au inclus un total de 4.311 pacienți cu infarct miocardic și hemoglobină scăzută.

 

Metodologia studiului

Cercetătorii au comparat două strategii de transfuzie:

  • O abordare mai restrictivă, care urmărea menținerea unei valori a hemoglobinei mai aproape de limita inferioară a normalului
  • O abordare mai liberală, în care pacienților li se administra un volum mai mare de sânge, pentru a menține valorile hemoglobinei la un nivel mai înalt

Un procent important dintre cei 4.311 participanți suferea și de alte afecțiuni, cum ar fi infarct miocardic anterior, insuficiență cardiacă, diabet zaharat sau boală renală. Vârsta medie a grupului a fost de 72 de ani, iar 45% dintre participanți au fost femei.
Pentru evaluarea eficienței strategiilor, cercetătorii au urmărit:

  • Decesul sau infarctul miocardic recurent la 30 de zile de la înrolare
  • Decesul la 6 luni după includerea în studiu

Rezultatele studiului

  • La 30 de zile, frecvența evenimentelor (deces sau infarct miocardic recurent) a fost cu 2.4% mai mică în grupul cu transfuzie mai liberală, deși diferența nu a avut semnificație statistică puternică.
  • La 6 luni, strategia mai restrictivă de transfuzie s-a asociat cu un risc mai ridicat de mortalitate comparativ cu cea mai liberală.

Aceste constatări susțin ipoteza că administrarea mai liberală de sânge poate oferi un beneficiu suplimentar, în special la pacienții cu anemie și infarct miocardic care prezintă și alte patologii asociate. Finanțat de către National Heart, Lung and Blood Institute (parte a National Institutes of Health), studiul consolidează direcția oferită de cercetările anterioare și poate influența viitoarele ghiduri de practică în transfuzia de sânge la pacienții cu boli cardiace.

 

Concluzii

Deși diferența dintre cele două abordări nu a fost semnificativă la 30 de zile, datele pe termen mai lung (la 6 luni) sugerează un avantaj al strategiei mai liberale pentru pacienții cu infarct miocardic și anemie. Acest rezultat sprijină ideea unor protocoale de transfuzie mai puțin restrictive, ținând însă cont de necesitățile individuale și de bolile asociate ale pacienților.

 

Prezentare succintă a infarctului miocardic

Infarctul miocardic reprezintă un eveniment acut cauzat de blocarea circulației sângelui în arterele coronare, ducând la necroză musculară cardiacă. Factori de risc frecvent întâlniți:

Simptomele includ durere toracică intensă, adesea însoțită de transpirații, greață sau senzație de sufocare. Tratamentul rapid este esențial și poate include antiagregante plachetare, anticoagulante, vasodilatatoare, precum și proceduri de reperfuzie coronariană (angioplastie coronariană sau bypass aortocoronarian). Reabilitarea și monitorizarea ulterioară includ modificări ale stilului de viață și controlul atent al factorilor de risc, pentru a preveni evenimente cardiovasculare ulterioare.


Data actualizare: 27-12-2024 | creare: 27-12-2024 | Vizite: 44
Bibliografie
Study Finds Transfusing More Blood Reduces Risk of Death at Six Months in Heart-Attack Patients With Anemia
https://www.rutgers.edu/news/study-finds-transfusing-more-blood-reduces-risk-death-six-months-heart-attack-patients-anemia

Image by brgfx on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Incidența infarctului miocardic la vârstnici s-ar putea tripla până în anul 2060
  • Sângele tinerilor nu anulează efectele îmbătrânirii la șoarecii bătrâni
  • Temperatura scăzută poate fi un factor major pentru declanșarea infarctului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum