Spațiile verzi pot reduce stresul oxidativ la copii, fără a fi legate de un nivel mai crescut de activitate fizică

©

Autor:

Spațiile verzi pot reduce stresul oxidativ la copii, fără a fi legate de un nivel mai crescut de activitate fizică
Relația dintre expunerea la diferite spații verzi și stresul oxidativ la copii a reprezentat subiectul unui studiu recent, condus de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal). Studiul cercetătorilor spanioli a concluzionat faptul că expunerea mai mare la vegetație este asociată cu niveluri mai scăzute de stres oxidativ, dar și că o astfel de asociere se observă indiferent de nivelul de activitate fizică al copiilor.
Oxigenul este esențial pentru numeroase reacții biochimice, însă procesul său de oxidare generează substanțe reactive nocive pe care organismul uman nu le poate neutraliza întotdeauna rapid sau care provoacă daune pe care organismul nu le poate repara. Acest lucru duce la ceea ce este cunoscut sub numele de stres oxidativ, care cauzează îmbătrânirea sau chiar îmbolnăvirea.

Până în prezent, diverse studii au arătat faptul că traiul într-o locație cu mult spațiu verde în vecinătate are un efect pozitiv asupra sănătății, mai ales că verdeața îmbunătățește sănătatea mintală și încurajează exercițiul fizic, reducând astfel riscul de supraponderabilitate sau obezitate. Studiile nu au acordat însă o atenție specială efectelor directe ale vegetației asupra proceselor biologice, cum ar fi inflamația și stresul oxidativ. Acest lucru este deosebit de important pentru înțelegerea rolului pe care îl pot juca spațiile verzi în bolile respiratorii și alergice.

Pentru a determina dacă spațiile verzi ar putea fi asociate cu niveluri mai scăzute de stres oxidativ la copii și, de asemenea, dacă activitatea fizică joacă un rol în această posibilă asociere, cercetătorii au analizat peste 320 de copii sănătoși cu vârsta cuprinsă între opt și unsprezece ani din cinci școli primare din Asti, un oraș din nord-vestul Italiei. Părinții au completat un chestionar despre cât de des copiii lor s-au implicat în activitate fizică. Stresul oxidativ a fost cuantificat în urină prin măsurarea concentrației compusului izoprostan.

Cercetătorii au descoperit că stresul oxidativ a fost mai scăzut la copiii care locuiau și studiau în apropierea spațiilor verzi. Deși apropierea de spațiul verde a fost asociată cu creșterea activității fizice, care la rândul său afectează stresul oxidativ, studiul nu a găsit absolut nicio dovadă că exercițiul ar fi implicat în asocierea dintre spațiul verde și stresul oxidativ.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 294
Bibliografie
Study finds lower oxidative stress in children who live and study near green spaces, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220301131126.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evoluția a determinat dezvoltarea unei protecții îmbunătățite a oamenilor moderni împotriva stresului oxidativ
  • Stresul oxidativ asupra mitocondriilor afectează funcția cognitivă, într-o manieră dependentă de vârstă
  • Rolul inflamației și a stresului oxidativ în dezvoltarea cancerului, conform cercetătorilor
  •