Somnul slab la persoanele vârstnice, asociat cu o percepție mai negativă asupra îmbătrânirii

©

Autor:

Somnul slab la persoanele vârstnice, asociat cu o percepție mai negativă asupra îmbătrânirii
Persoanele trecute de 50 de ani care au o calitate proastă a somnului au o percepție mai negativă asupra îmbătrânirii, ceea ce poate avea un impact asupra sănătății fizice, mentale și cognitive a acestora, dezvăluie un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Exeter.
Cercetătorii au chestionat peste 4.400 de persoane cu vârsta de minimum 50 de ani care fac parte din studiul PROTECT, condus de Universitatea din Exeter și Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neurostiință de la Colegiul King‘s din Londra. PROTECT este un studiu online inovator în care participanții participă regulat la teste cognitive și chestionare cu privire la stilul de viață. Studiul își propune să înțeleagă ce îi ajută pe oameni să rămână sănătoși din punct de vedere cognitiv mai târziu în viață.

Echipa de cercetare a observat că mulți participanți la studiul PROTECT au comentat relația lor cu somnul ca parte a chestionarelor standard din cadrul studiului. Comentariile au inclus inclusiv plângeri cu privire la schimbările apărute odată cu îmbătrânirea. Ca urmare a unor astfel de comentarii, cercetătorii au decis să efectueze un chestionar privind în mod special somnul.

În cercetare, participanții au fost întrebați dacă au experimentat o serie de schimbări negative legate de vârstă, cum ar fi o memorie mai slabă, mai puțină energie, dependență crescută de ajutorul celorlalți, scăderea motivației și nevoia de a-și limita activitățile. De asemenea, participanții și-au evaluat și calitatea somnului. Participanții au completat ambele chestionare de două ori, la un an distanță. Rezultatele au arătat că persoanele care au raportat o mai proastă calitate a somnului au avut, de asemenea, comentarii negative cu privire la îmbătrânire.

„Pe măsură ce îmbătrânim, experimentăm atât schimbări pozitive, cât și negative, în multe domenii ale vieții. Înțelegerea evenimentelor sau a aspectelor care îi fac pe oameni mai negativi în ceea ce privește îmbătrânirea ne-ar putea ajuta să îmbunătățim nu doar percepția oamenilor cu privire la îmbătrânire, ci și sănătatea acestora. Abordarea dificultăților de somn ar putea promova o mai bună percepție a îmbătrânirii, care ar putea avea alte beneficii pentru sănătate”, declară autorul principal al studiului, Serena Sabatini, profesor la Universitatea din Exeter.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-11-2021 | creare: 24-11-2021 | Vizite: 451
Bibliografie
Poor sleepers feel older and have a more negative perception of aging, research suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20211122/Poor-sleepers-feel-older-and-have-a-more-negative-perception-of-aging-research-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea la lumină în timpul somnului la persoanele în vârstă este asociată cu apariția obezității, diabetului și hipertensiunii arteriale
  • Cum influențează somnul riscul de a dezvolta demență?
  • Durata somnului după vârsta de 50 de ani influențează în mod direct riscul de a dezvolta boli cronice
  •