Un medicament cu efect anticonvulsivant ar putea fi cheia împotriva apneei

©

Autor:

Un medicament cu efect anticonvulsivant ar putea fi cheia împotriva apneei
Sindromul de apnee în somn, o condiție medicală caracterizată prin pauze repetate de respirație în timpul somnului, ar putea beneficia în curând de tratament medicamentos, potrivit unei lucrări recent publicate. Cercetătorii arată că frecvența pauzelor de respirație la pacienții cu apnee poate fi redusă semnificativ în urma administrării unui medicament folosit în prezent în tratamentul epilepsiei sau glaucomului.
Studiul a inclus aproape 60 de pacienți cu apnee de somn moderată sau severă și s-a desfășurat pe o perioadă de patru săptămâni. Pacienții au fost repartizați aleatoriu să primească fie un medicament placebo, fie medicamentul testat de către cercetători, Sulthiame, un inhibator al anhidrazei carbonice (CA), folosit în unele cazuri pentru a trata epilepsia la copii. Pacienții care au primit Sulthiame au fost repartizați să primească fie o doză de 200 mg, fie o doză de 400 mg.

Rezultatele au arătat că, în general, tratamentul a redus numărul pauzelor respiratorii, promovând simultan oxigenarea creierului și implicit a țesuturilor în timpul nopții. Deși au existat efecte secundare în rândul pacienților care au primit doze de 400 mg, acestea au fost limitate și minore, precum dureri de cap.

Datele de siguranță sugerează că medicamentul este sigur. Pe baza rezultatelor obținute în cadrul studiului, cercetătorii menționează că pot fi demarate cercetări ample pentru a detalia efectul medicamentelor inhibatoare ale anhidrazei carbonice asupra apneei.

La momentul actual, tratamentul cel mai frecvent utilizat pentru sindromul de apnee în somn este terapia CPAP (presiunea continuă pozitivă a căilor respiratorii), văzută de către anumiți pacienți ca fiind intruzivă, deoarece presupune purtarea în timpul nopții a unui dispozitiv care eliberează oxigen în momentul pauzelor de respirație și care se plasează pe față, pentru a acoperi în întregime fie nările, fie nările împreună cu gura.

sursa: Science Daily
foto: University of Gothenburg

Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 590
Bibliografie
Drug reduced frequency of breathing pauses in sleep apnea, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414165551.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sforăitul și apneea în somn, corelate cu un declin cognitiv prematur
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum