Somnul insuficient la copii și stabilitatea emoțională

Somnul insuficient la copii și stabilitatea emoțională

©

Autor:

Somnul insuficient la copii și stabilitatea emoțională
Un studiu în desfășurare derulat de cercetătorii de la Universitatea din Houston È™i Centrul pentru Somn È™i Anxietate din Houston evidenÈ›iază efectele negative ale somnului insuficient asupra dezvoltării emoÈ›ionale a copiilor, pe termen scurt È™i lung.

Până acum rezultatele pe care le-au obÈ›inut au arătat că lipsa somnului duce atât la apariÈ›ia mai multor emoÈ›ii negative, dar È™i la afectarea experienÈ›elor emoÈ›ionale pozitive ale copiilor.

Ulterior autorii È™i-au propus să vadă în ce măsură efectele pe termen scurt ale somnului insuficient (de exemplu a fi morocănos sau obosit dimineaÈ›a) sunt asociate cu efectele pe termen lung, mai exact cu  riscul dezvoltării unor tulburări precum depresia sau anxietatea.

Pentru aceasta, celor 50 de participanÈ›i (preadolescenÈ›i cu vârsta cuprinsă între 7 È™i 11 ani) li s-a restricÈ›ionat somnul, observându-se că după doar două nopÈ›i de somn insuficient, copiii se bucurau mai puÈ›in de experienÈ›ele pozitive È™i îÈ™i aminteau mult mai puÈ›ine informaÈ›ii despre acestea.

Autorii au adăugat la concluziile lor È™i o meta-analiză a rezultatelor studiilor din literatura È™tiinÈ›ifică de până acum despre asocierea dintre somn È™i stabilitatea emoÈ›ională. Toate acestea sugerează că persoanele care nu dorm suficient sunt mai puÈ›in interesate de experienÈ›e pozitive È™i care le-ar putea oferi satisfacÈ›ii dacă acestea necesită efort din partea lor, iar pe termen lung creÈ™te riscul de depresie È™i scade calitatea vieÈ›ii.

În copilărie, când organismul este în dezvoltare, somnul este esenÈ›ial pentru starea de sănătate generală, de aceea cercetătorii consideră că părinÈ›ii ar trebui să îi acorde o importanță cel puÈ›in la fel de mare ca spălatului pe dinÈ›i, alimentaÈ›iei sănătoase ori activității fizice. Orele de culcare târzii, lipsa unui program de somn, un somn insuficient È™i neodihnitor sunt factori care pot dăuna sănătății.

Autorii consideră că este nevoie de studii longitudinale care să urmărească evoluția pe termen lung a copiilor din studiul lor, pentru a confirma efectele pe termen lung ale somnului insuficient asupra stabilității emoționale.

Cercetările privind somnul sunt încă în desfășurare, dar tot mai multe arată cât de important este ca părinÈ›ii să încurajeze copiii să meargă devreme la culcare È™i să se odihnească suficient.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 24-01-2021 | creare: 26-07-2016 | Vizite: 1081
Bibliografie
Scientists spot a worrying trend in kids who don`t get enough sleep, link: https://www.sciencealert.com/a-lack-of-sleep-can-increase-the-risk-of-emotional-disorders-in-kids
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • PoziÈ›ii de somn în sarcină
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum