Muzica ar putea fi un instrument puternic pentru a ajuta mamele să susțină dezvoltarea copilului
Profesorul Shannon de l‘Etoile, terapeut certificat și decan în cadrul Universității Frost School of Music din Miami, a investigat recent efectul cântecelor de leagăn asupra sugarilor. Studiul este susținut de Colegiul de Arte și Științe al Departamentului de Psihologie de la Centrul de Intervenție Linda Ray și are drept scop dezvoltarea unui program de coaching, care să ajute mamele de pretutindeni în perioada de dezvoltare a copiilor.
Convinsă de faptul că, prin intermediul muzicii, mamele pot construi o relație sănătoasă cu propriul copil, Shannon de l‘Etoile a dorit să testeze ipoteza conform căreia cântecele de leagăn pentru sugari îi pot ajuta pe bebeluși să învețe să-și regleze emoțiile, căpătând ulterior aptitudini importante pentru socializare, școală și pentru cadrul profesional.
Mai mult decât atât, studiul reprezintă un pas important în relația mamă-copil mai ales pentru persoanele afectate de depresie, violență domestică sau dependență de substanțe nocive, întrucât s-a dovedit faptul că acest grup social necesită sprijin suplimentar în creșterea și dezvoltarea copiilor.
Autoarea studiului a afirmat: „Cântecul de leagăn pentru bebeluș reprezintă o modalitate prin care mamele comunică cu bebelușii lor, pe care majoritatea bebelușilor o pot recunoaște și la care pot răspunde. Însă, pentru a fi eficient, mama trebuie să fie atentă la indiciile oferite de copii. Astfel, pentru unele mame, acest lucru s-ar putea să nu se întâmple, afectând copilul. Vrem să oferim mamelor și îngrijitorilor instrumente pe care le pot folosi, astfel încât să se simtă capabili să-și ajute bebelușii să prospere.”
Conform studiilor existente în literatura de specialitate, copiii care nu primesc suport emoțional la vârstele fragede și care nu reușesc să dezvolte un echilibru emoțional stabil sunt lipsiți de reziliență și pot prezenta afecțiuni de sănătate în perioada adultă, precum obezitatea, dependența de substanțe nocive și agresivitatea sporită.
Profesorul Shannon de l‘Etoile a adăugat: „Vrem ca acest proiect să rămână drept moștenire și sa aibă un impact de durată, nu doar pentru ca noi să avem rezultate pozitive, ci și pentru a crea un model pentru multe alte instituții de intervenție timpurie.”
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bebe 3 luni măsoară 68 cm și cantareste 6.8 kg
- Întoarcere pe burta
- Mișcări ale mâinii
- Bebe de 4 luni nu reacționează la zgomote