ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Intervențiile sociale prenatale pot îmbunătății răspunsul la stres al sugarilor

©

Autor:

Intervențiile sociale prenatale pot îmbunătății răspunsul la stres al sugarilor
Sugarii ale căror mame au participat la un program de terapie bazat pe mindfulness în timpul sarcinii au avut răspunsuri mai bune la stres la vârsta de 6 luni, demonstrează un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din California. Conform autorilor, acesta este prim studiu care arată că o intervenție socială prenatală poate îmbunătăți rezultatele sănătății la urmași, măsurate prin răspunsurile sistemului nervos autonom.
Este bine-cunoscut faptul că stresul matern în timpul sarcinii crește riscul de probleme de sănătate la copii. Cu toate acestea, până în prezent nu a existat o înțelegere a modului în care se desfășoară acest proces și a mecanismelor biologice care stau la baza sa. Pentru a clarifica lucrurile, cercetătorii de la Universitatea din California au investigat dacă o intervenție menită să reducă stresul mamelor în timpul sarcinii ar putea îmbunătății rezultatele ulterioare la stres ale copiilor.

Cercetătorii au studiat 135 de cupluri mamă-copil din medii cu venituri mici, diverse din punct de vedere rasial și etnic, care se confruntau cu un stres ridicat în viața lor. Copiii ale căror mame au fost supuși unui program de opt săptămâni bazat pe mindfulness au avut o recuperare cardiovasculară mai rapidă după interacțiuni stresante, precum și un comportament mai auto-liniștitor decât cei care nu au făcut-o.

Pentru a provoca răspunsul la stres al sugarilor, mamele au fost instruite în „paradigma cu fața nemișcată”, prin care mamele s-au jucat cu copiii lor timp de două minute, apoi au avut o expresie facială complet neutră timp de două minute și au ignorat cererile de atenție ale bebelușilor. Folosind electrozi, cercetătorii au colectat măsurători ale activității sistemului nervos autonom al sugarilor în timpul exercițiului. Observatori instruiți, care nu erau conștienți de starea tratamentului, au codificat, de asemenea, răspunsurile comportamentale ale sugarilor.

Bebelușii ale căror mame fuseseră supuse programului de mindfulness au avut o mai mare activitate a sistemului nervos autonom atunci când erau ignorați de mamele lor și, de asemenea, o scădere mai rapidă a activității după ce factorul de stres a dispărut, comparativ cu copiii din grupul de control. Bebelușii din grupul de tratament s-au angajat într-un comportament mai auto-liniștitor, cum ar fi sutul degetelor mari și privirea la mâini, de asemenea.

sursa: Science Daily
foto: UCSF

Data actualizare: 14-03-2022 | creare: 14-03-2022 | Vizite: 378
Bibliografie
Prenatal mindfulness program improves stress response in infant’s, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220310143732.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Câinii de companie ajută copiii să se simță mai puțin stresați
  • Stresul și lipsa stabilității în copilărie cresc riscul de obezitate în perioada adultă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum