Somnul insuficient asociat cu o funcţie cognitivă mai slabă la pacienţii cu diabet şi prediabet

©

Autor:

Somnul insuficient asociat cu o funcţie cognitivă mai slabă la pacienţii cu diabet şi prediabet
Un studiu efectuat la o universitate din Chicago, publicat în revista Acta Diabetologica, a raportat că persoanele cu Diabet sau prediabet care au o eficienţă a somnului scazută dau dovadă de funcţii cognitive mai slabe comparativ cu cei care dorm mai bine.
Efectele cognitive ale somnului de proastă calitate sunt nefavorabile pentru această populaţie, care se află deja la risc de a dezvolta deteriorare cognitivă ca şi complicaţie a diabetului”, spune Dr. Sirimon Reutrakul, profesor în endocrinologie, diabet şi boli metabolice la Universitatea Chicago College of Medicine şi autor corespondent al lucrării.

Studii anterioare relevă legătura dintre diabet şi deteriorarea cognitivă, cu un risc crescut de demenţă pentru această patologie. Alte studii arată că tulburările somnului, care sunt frecvente în rândul pacienţilor cu diabet, de asemnea se corelează cu riscul de deteriorare cognitivă.

Studiul de faţă a fost efectuat pe un lot de 162 de pacienţi, dintre care 81 cu diabet zaharat de tip 2 şi 81 cu prediabet. S-au măsurat atât durata somnului, cât şi eficacitatea acestuia şi un important indicator al calităţii somnului, cu ajutorul unor înregistrări non-invazive pe o durată de 7 zile, efectuate cu un dispozitiv denumit actigraf, ce se montează la nivelul închieturii mâinii. Acest dispozitiv monitorizează practic mişcarea, considerând perioade ale somnului acelea în care mişcarea este absentă.

Funcţia cognitivă a fost evaluată utilizând un chestionar (Montreal Cognitive Assessment, MoCA). Toţi paticipanţii au fost evaluaţi pentru sindrom de apnee în somn, o afecţiune în care somnul este întrerupt de perioade când respiraţia se opreşte temporar brusc (perioade de apnee).

Rezultatele au arătat o medie de 6 ore de somn pe noapte, cu o eficacitate a somnului de 82,7%, ceea ce înseamnă că 82,7% din timpul petrecut în pat a fost reprezentat de somn.

Cercetătorii au descoperit că durata somnului, la fel ca şi severitatea sindromului de apnee în somn, nu se corelează cu funcţia cognitivă măsurată de chestionarul MoCA. Oricum, o eficienţă mai mare a somnului a fost asociată cu scoruri mai bune ale funcţiei cognitive pentru participanţii cu diabet si prediabet. De asemenea, a fost evidenţiat faptul ca diabet asociază scoruri cognitive funcţionale mai mici.

„Studiul nostru arată că eficienţa slabă a somnului este independent asociată cu o funcţie cognitivă mai scăzută la pacienţii cu toleranţă anormală la glucoză”, a declarat autorul.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-09-2018 | creare: 03-09-2018 | Vizite: 1364
Bibliografie
Poor sleep linked to lower cognitive functioning in people with diabetes and prediabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180606163035.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre sănătatea inimii și a creierului?
  • Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
  • Femeile sunt mai deștepte decât bărbații în țările cu o societate bazată pe egalitatea de gen
  •