Adormi târziu și te trezești cu dificultate? Păsările de noapte au un risc mai mare de deces

©

Autor:

Adormi târziu și te trezești cu dificultate? Păsările de noapte au un risc mai mare de deces
Persoanele care adorm foarte târziu și au dificultăți în a se trezi dimineața, cunoscute sub denumirea sugestivă de <<păsări de noapte>> au un risc mult mai mare de deces prematur comparativ cu persoanele matinale – cele care adorm în mod natural devreme și se trezesc la fel de timpuriu. Acestea au fost rezultatele unui studiu publicat recent în jurnalul științific Chronobiology International.

La studiu au luat parte aproximativ jumătate de milion de participanți la UK Biobank Study, monitorizați în medie 6.5 ani și s-a observat că <<păsările de noapte>> au prezentat un risc cu 10% mai mare de a deceda prematur comparativ cu persoanele matinale.

Studii anterioare s-au concentrat asupra relației dintre pattern-ul de somn și riscul de disfuncție metabolică, respectiv cel cardiovascular, cercetarea de față fiind prima care a analizat consecințele asupra riscului de mortalitate.

„Faptul că <<păsările de noapte>> sunt nevoite să trăiască în lumea oamenilor matinali se răsfrânge asupra homeostaziei organismului și nu este lipsit de riscuri pentru sănătatea lor,” afirmă Kristen Knutson, co-autor al studiului și profesor de neurologie în cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Factorii genetici și ambientali contează ambele aproape în aceeași măsură în determinarea celor două cronotipuri, persoanele matinale și <<păsări de noapte>>.

Altfel spus, „la persoanele cu un tipar nocturn de somn ceasul biologic intern nu este în concordanță cu mediul extern – lumină, temperatură ambientală,punctează Kristen Knutson. „De asemenea, stresul psihologic, consumul de alimente la ore în contrast cu fiziologia organismului, insuficiența exercițiilor fizice, somnul insuficient, realizarea activităților de rutină în mod voluntar în timpul nopții, posibil consumul de droguri sau abuzul de alcool și numeroase comportamente nesănătoase asociate cu cronotipul nocturn, pot interfera cu mecanismele ritmului circadian biologic.”

În cadrul studiului cercetătorii au constatat că persoanele așa-numite <<păsări de noapte>> au înregistrat și o frecvență mai mare a cazurilor de diabet, tulburări psihologice și afecțiuni neurologice.


„Dacă aceste cronotipuri ar fi recunoscute drept particularități determinate parțial genetic și nu drept defecte de caracter, locurile de muncă și programul de lucru ar putea fi mult mai flexibile pentru a se potrivi și cronotipului nocturn. <<Păsările de noapte>> nu ar trebui obligate să lucreze începând cu 8 a. m. de exemplu, acestea fiind mult mai potrivite pentru un program în ture de noapte,” adaugă autorii studiului.

În viitorul apropiat, cercetătorii doresc să testeze diferite intervenții pentru a ajuta ceasul biologic al persoanelor cu tipar de somn noctur să se adapteze la un orar de somn și trezire mai timpurii, iar ulterior să evalueze impactul acestor modificări asupra stării de sănătate metabolice și cardiovasculare.

Nu trebuie pierdut din vedere faptul că, inclusiv micile schimbări cum este trecerea la ora de vară presupun dificultăți de adaptare pentru <<păsările de noapte>> în comparație cu persoanele matinale. De asemenea, această trecere a fost asociată cu o incidență crescută a fenomenelor cardiace, prin urmare trebuie analizate cu maximă serioazitate beneficiile unor astfel de intervenții, în raport cu riscurile pentru sănătate.

Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral 

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 16-04-2018 | creare: 16-04-2018 | Vizite: 1478
Bibliografie
Night owls have higher risk of dying sooner, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-night-owls-higher-dying-sooner.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile, mai afectate de tura de noapte decât bărbații
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Perioada din zi a contactării unei infecții îi influențează evoluția
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum