Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?

Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?

©

Autor:

Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?

Singurătatea È™i izolarea socială sunt fenomene tot mai des întâlnite în rândul populaÈ›iei de pe glob È™i ar putea reprezenta o viitoare problemă de sănătate publică cu o amploare mult mai mare decât însăși obezitatea”, afirmă specialiÈ™tii în cadrul celei de a 125-a conferinÈ›e a AsociaÈ›iei Americane de Psihologie, care vorbesc despre o posibilă „epidemie de singurătate”.

RelaÈ›iile interumane – nevoia fundamentală de a fi permanent conectaÈ›i cu membrii unei societăți -  constituie o condiÈ›ie esenÈ›ială ce asigură supravieÈ›uirea È™i o mai bună calitate a vieÈ›ii. Exemplele situate la extreme ne demonstrează cum sugarii din centrele de plasament cărora le lipseÈ™te contactul uman È™i afecÈ›iunea specifice nevoilor lor, prezintă tulburări de creÈ™tere È™i chiar decedează.

Mai mult decât atât, izolarea socială È™i detenÈ›ia în izolare sunt forme uzuale de pedepsire, nu de vieÈ›uire” punctează Julianne Holt-Lunstad, doctorand È™i profesor de psihologie în cadrul Universității Brigham Young.


Și totuÈ™i, tot mai multe persoane experimentează cu regularitate urmările izolării, fără a se afla în situaÈ›iile extreme prezentate anterior.
 
Se estimează că aproximativ 42,6 milioane de adulÈ›i din Statele Unite al Americii, cu vârsta mai mare de 45 de ani, suferă de  singurătate cronică, potrivit Loneliness Study realizat de American Association of Retired Persons. Mai mult de un sfert din populaÈ›ia Statelor Unite locuieÈ™te singură, mai mult de jumătate este necăsătorită, comparativ cu ultimul sondaj, iar ratele maritale È™i numărul de copii per gospodărie tind să scadă dramatic.

Pentru a ilustra influenÈ›a izolării sociale È™i a singurătății asupra riscului de mortalitate prematură, Holt-Lunstad a prezentat în cadrul conferinÈ›ei datele rezultate în urma a două meta-analize. Prima a inclus 148 de studii, la care au participat în total peste 300.000 de persoane, remarcându-se faptul că o viață socială activă a fost asociată cu reducerea la jumătate a riscului de deces prematur.

Află de ce singurătatea ne poate îmbolnăvi din articol.

Cea de-a doua meta-analiză a vizat 70 de studii, respectiv 3,4 milioane de indivizi din America de Nord în principal, dar È™i din Europa, Asia È™i Australia, ce a analizat rolul izolării sociale, a singurătății È™i al locuirii în singurătate asupra mortalității.
Studiul cel din urmă a identificat faptul că toÈ›i factorii analizaÈ›i au un impact substanÈ›ial asupra mortalității, din punct de vedere statistic egal sau poate mai mare decât cel al factorilor de risc acceptaÈ›i că ar precipita decesul, precum este È™i obezitatea.

CitiÈ›i despre efectele singurătății supra bolilor cardiovasculare în articol.

Se întrevăd numeroase dovezi conform cărora izolarea socială È™i singurătatea conduc la o creÈ™tere semnificativă a riscului de mortalitate prematură, fenomen care cel mai probabil se va amplifica odată cu îmbătrânirea populaÈ›iei, un alt trend demografic îngrijorător,” afirmă Holt-Lunstad.

Multe naÈ›iuni afirmă că se confruntă în prezent cu o „epidemie de singurătate”, fapt care plasează izolarea socială È™i singurătatea în rândul problemelor de sănătate publică ce necesită rezolvare imediată.” Holt-Lunstad recomandă tratarea pacientului inclusiv la nivel societal, chiar includerea evaluării calității vieÈ›ii sociale în cadrul screening-ului medical. De asemenea, persoanelor ajunse la vârsta de pensionare trebuie să li se asigure stabilitate financiară È™i trebuie pregătite pentru schimbările sociale ce vor apărea odată cu părăsirea mediului muncii. O altă prioritate trebuie să o constituie construirea unui mediu social care să încurajeze interacÈ›iunea între oameni, cum ar fi centre de recreere sau grădini comunitare.

Sursa: American Psychological Association

Data actualizare: 14-07-2020 | creare: 09-08-2017 | Vizite: 2108
Bibliografie
So Lonely I Could Die, link: https://www.apa.org/news/press/releases/2017/08/lonely-die.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea poate creÈ™te riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea creÈ™te riscul de tulburări mentale
  • TendinÈ›a spre singurătate – moÈ™tenită genetic?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum