Sindromul post-COVID poate afecta cordul copiilor

©

Autor:

Sindromul post-COVID poate afecta cordul copiilor
Potrivit unei analize, chiar și copiii asimptomatici cu COVID-19 pot dezvolta sindrom inflamator multisistemic. Mai mult, la unii copii, acest sindrom poate afecta cordul, ei necesitând monitorizare pe termen lung și diverse intervenții.
Rezultatele au fost publicate pe 4 septembrie 2020 în EclinicalMedicine.

Studiile de caz au arătat că sindromul inflamator multisistemic poate apărea chiar la copii aparent sănătoși, la 3 sau 4 săptămâni după infecția asimptomatică cu noul coronavirus. Astfel, există posibilitatea ca și copiii să nu manifeste simptomele bolii, nimeni să nu știe de existența infecției, iar apoi, câteva săptămâni mai târziu, să dezvolte un răspuns inflamator exagerat.

În total, au fost revizuite 662 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic, între 1 ianuarie și 25 iulie 2020. Rezultatele au arătat că 71% dintre copii au necesitat internare într-o unitate de terapie intensivă, iar 60% dintre ei au dezvoltat șoc. Durata medie a spitalizării a fost de 7,9 zile. Toți copiii aveau febră, 73,7% aveau durere abdominală sau diaree, iar 68,3% vărsături. La 90% s-a efectuat EKG, iar 54% dintre rezultate au reieșit patologice. Dintre copii, 22,2 % au necesitat ventilație mecanică și 4,4%, ECMO (oxigenare extracorporeală prin membrană). De asemenea, s-au înregistrat 11 de decese.

Intensitatea răspunsului inflamator în sindromul inflamator multisistemic este mai mare decât în boala Kawasaki și sindromul șocului toxic, două patologii pediatrice asemănătoare. Un lucru îmbucurător este faptul că imunoglobulinele și glucocorticoizii, două medicamente utilizate și în boala Kawasaki, s-au arătat eficiente și în sindromul multisistemic inflamator.

Majoritatea copiilor incluși în analiză au dezvoltat tulburări cardiace, obiectivate prin nivelul tropininei în sânge. Troponina este utilizată pentru diagnosticarea adulților cu infarct miocardic.

La aproximativ 90% dintre copii s-a efectuat o ecografie cardiacă, care a arătat dilatarea arterelor coronare și scăderea fracției de ejecție (reducerea capacității cordului de a pompa sânge oxigenat la țesuturi). De asemenea, aproximativ 10% dintre copii aveau un anevrism al unui vas coronarian.

Copiii cu anevrisme au cel mai mare risc de dezvoltarea al unui eveniment cardiovascular. Din acest motiv, ei necesită monitorizare regulată prin ecografii repetate.

Potrivit altor rezultate, aproximativ jumătate dintre pacienții cu sindrom inflamator multisistemic aveau o patologie preexistentă, iar dintre aceștia, jumătate erau obezi sau supraponderali.

În comparație cu infecția inițială cu SARS-CoV-2, markerii inflamatorii din sindromul inflamator multisistemic erau modificați mai semnificativ, spre exemplu troponina era de 50 de ori mai crescută.

Prin urmare, copiii cu sindrom inflamator multisistemic dezvoltă un nivel crescut de inflamație, cu risc ridicat de leziune miocardică. Ei trebuie monitorizați îndeaproape, pentru a înțelege consecințele pe termen lung ale bolii.

sursa: Scince Daily

Data actualizare: 18-09-2020 | creare: 18-09-2020 | Vizite: 1201
Bibliografie
Post-COVID syndrome severely damages children's hearts: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200904125111.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum