Mecanismul prin care ucide noul coronavirus

©

Autor:

Mecanismul prin care ucide noul coronavirus
Până la momentul actual, numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus a crescut până la 4 milioane de persoane, in 212 țări. În total, s-au înregistrat 272. 000 de decese. Totuși, puțini oameni știu că, în mod paradoxal, COVID-19 ucide de obicei printr-o reacție exagerată a sistemului imun.
Un nou articol din Frontiers în Public Health prezintă epidemiologia, evoluția bolii, simptomatologia, diagnosticul și tratamentul formelor severe de COVID-19. El subliniază că evoluția bolii are în centru reacția exagerată și potențial letală a sistemului imun. Cercetătorii explică în articol mecanismul prin care virusul ajunge la nivelul căilor aeriene, infectează și se multiplică la nivelul celulelor de la acel nivel, iar în cazurile severe - cum declanșează furtuna de citokine. Furtuna de citokine se referă la activarea exagerată a leucocitelor (celulele albe) și eliberarea în exces de citokine în sânge.

Dovezile arată că formele severe de COVID-19 ar putea dezvolta sindromul furtunii de citokine. Creșterea rapidă a cantității de citokine determină acumularea unui exces de celule imune precum limfocite și neutrofile, care se infiltrează în țesutul pulmonar, determinând leziuni pulmonare. Furtuna de citokine determina febră înaltă, formarea cheagurilor de sânge (trombi), scăderea extremă a tensiunii arteriale, scăderea nivelului de oxigen, creșterea acidității sanguine și efuziune pleurală (acumularea de fluide la nivelul plămânilor).

Leucocitele vor începe să atace și să determine inflamație chiar și în țesuturile sănătoase, cauzând insuficiență multiplă de organe (respiratorie, cardiacă, hepatică, renală, genitală, la nivel intestinal). Acest lucru ar putea da naștere unui sindrom de detresă respiratorie acută, din cauza formării unei membrane hialine compusă din resturi de proteine și celule moarte, care îngreunează și mai mult respirația. Prin urmare, majoritatea deceselor din cauza COVID-19 se datorează insuficienței respiratorii acute.

În absența unui tratament antiviral specific împotriva infecției cu noul coronavirus, scopul strategiei terapeutice trebuie să fie ameliorarea simptomatologiei și scăderea ratei de mortalitate. Aceste două lucruri pot fi obținute prin păstrarea funcției organelor, spre exemplu printr-un sistem artificial de curățare a sângelui sau terapie de supleere a funcției renale.

Sunt importante în mod particular metodele de susținere sau substituire a funcției pulmonare, de pildă prin ventilație mecanică non-invazivă cu ajutorul măștii, ventilație cu ajutorul unui tub introdus în trahee, administrare de oxigen umidificat prin intermediul unui tub introdus în cavitatea nazală sau bypass cord-pulmon.

Deoarece noul coronavirus poate determina inflamație și la nivel intestinal, permițând pasajul microorganismelor, cercetătorii recomandă prevenirea acestui lucru prin administarea de probiotice, de nutrienți și aminoacizi care întăresc apărarea imunitară și îmbunătățesc funcția intestinală.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-05-2020 | creare: 21-05-2020 | Vizite: 638
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •