Urmărirea pe termen lung a anticorpilor asociați COVID-19
Un nou studiu de la UVA Health compară anticorpii asigurați de vaccinul Pfizer cu cei rezultați în urma vaccinului Moderna. Anticorpii generați de vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 apar mai lent, dar scad mai rapid. Totodată, cu Pfizer, persoanele în vârstă generează mai puțini anticorpi față de cele tinere, dar acest fapt nu e valabil și pentru vaccinarea cu Moderna.
Keshavarz și colegii au urmărit nivelurile de anticorpi post-vaccin pentru 234 de angajați UVA, timp de 10 luni. Dintre aceștia, 114 au primit vaccinul Pfizer, 114 au primit vaccinul Moderna, iar șase au primit vaccin Johnson & Johnson.
După 7-20 de zile de la a doua doză, beneficiarii vaccinurilor ARNm de la Pfizer și Moderna au avut niveluri de anticorpi de aproximativ 50 de ori mai mari decât cele observate la primitorii Johnson & Johnson. La scurt timp după aceea, anticorpii prin Pfizer, dar și Moderna au început să scadă, scăderea fiind mai bruscă pentru Pfizer.
Inițial, pentru ambele vaccinuri se observă niveluri similare de anticorpi. După șase luni, beneficiarii vaccinului Pfizer au niveluri de anticorpi mai scăzute față de cei care au primit Moderna, ori față de cei internați cu boală COVID-19 severă. Totuși, cercetătorii nu au fost suprinși de faptul ca nivelurile de anticorpi scad după vaccinare, ci de cât de repede se întâmplă acest lucru, mai ales pentru vaccinul oferit de Pfizer/BioNTech.
Oamenii de știință subliniază faptul că, deși vaccinurile Pfizer și Moderna sunt similare, există diferențe de conținut din punctul de vedere al cantității de ARNm, iar acest lucru ar putea explica nivelul diferit de anticorpi. Timpul dintre doze este considerat totodată un factor semnificativ ce influențează răspunsul la vaccinurile administate.
Cercetătorii au mai observat că există o tendință ca bărbații să genereze mai puțini anticorpi decât femeile.
Indiferent de rezultat, concluzia a fost că, în timp, toate cele trei vaccinuri examinate în studiul UVA au rezultate foarte bune, funcționând corespunzător, asigurând protejarea împotriva bolilor severe, prevenind spitalizarea și decesul.
sursa: Science Daily
foto: Ebony Hilton, MD, primește primul vaccin COVID-19 administrat la UVA Health.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Statinele asociate cu scăderea riscului de mortalitate datorită COVID-19, într-un studiu major
- Riscul apariției de noi mutații ale virusului SARS-CoV2, crescut în timpul infecției cronice
- Un nou medicament ar putea oferi protecție împotriva tulipinilor agresive de COVID-19
- Noua subvariantă Omicron BA.2: ce cunoaștem până în prezent?
- Rezultat test anticorpi anti-sars-cov-2
- Interpretare analiza anticorpi
- Interpretare analize
- Ce titru de anticorpi e considerat bun (imunizare eficientă) după vaccinarea anti-COVID?
- Anticorpi Covid.
- Rezultat anticorpi SARS CoV-2 in urma donarii de sange
- Test anticorpi covid, titruri mari la nevaccinati