Simptomele și calitatea vieții în rândul persoanelor cu sechele post-COVID

©

Autor:

Simptomele și calitatea vieții în rândul persoanelor cu sechele post-COVID
Cercetătorii au evaluat simptomele și calitatea vieții în rândul persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și au dezvoltat sindrom respirator acut sever. Mai mult, aproximativ 13% din populație pot avea simptome și la o lună de la infecție, având „sindrom de COVID lung” (din engleză, PASC).
Oamenii de știință au urmărit să evalueze legătura dintre simptomele dobândite post-infecție COVID și calitatea vieții pe termen lung. La studiu au participat adulți infectați cu SARS-CoV-2, confirmați prin test PCR. Aceștia au completat sondaje la 12 și 18 luni pentru a analiza persistența simptomelor, în raport cu calitatea vieții acestora.

Participanții la studiu au analizat 49 de simptome posibil experimentate în ultima săptămână, pe o scară de la 1 la 5, precum oboseala, anxietatea sau tulburările de somn.

Au fost prelucrate date de la 144 de participanți cu simptome asociate infecției cu SARS-CoV-1 la peste un an, încadrându-se la sindrom lung de COVID, cu o medie de 699 de zile de la infectare. Vârsta medie a studiului a fost de 53 de ani, iar 61% erau femei. Aproximativ 50% dintre participanții la studiu au fost identificați ca fiind albi, 23% afro-americani și 19% hispanici. La 12 și 18 luni după COVID-19, între 67% și 77% dintre participanți au revenit la starea de sănătate de dinainte de COVID-19, cu creșterea calității vieții în mai multe domenii.

Simptomele experimentate la mai mult de o lună de la infecția COVID au fost oboseala, congestia și secreția nazală, tulburările de memorie și de somn, dureri corporale. Post-COVID-19, simptomele neurologice și sistemice au persistat în 50% dintre cazuri chiar și după 18 luni. Din totalul de participanți, între 18% și 38% au avut depresie ușoară la 12 și 18 luni, iar 7,7% au avut simptome de depresie moderată.

Cercetările viitoare ar trebui să urmărească caracterizarea și gestionarea eficientă a simptomelor pe termen lung în contextul infecției cu SARS-CoV-2, fără a afecta calitatea vieții pacienților.

sursa: news Medical
foto: Twinsterphoto/Shutterstock

Data actualizare: 17-08-2022 | creare: 17-08-2022 | Vizite: 404
Bibliografie
The symptoms and quality of life among individuals with post-acute sequelae of SARS-CoV-2, link: https://www.news-medical.net/news/20220815/The-symptoms-and-quality-of-life-among-individuals-with-post-acute-sequelae-of-SARS-CoV-2.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum