Peste 100 de simptome de long-COVID identificate la adulții nespitalizați

Peste 100 de simptome de long-COVID identificate la adulții nespitalizați

©

Autor:

Peste 100 de simptome de long-COVID identificate la adulții nespitalizați
Un nou studiu arată că persoanele care suferă de infecÈ›ia cu virusul SARS-CoV-2 prezintă un risc crescut de dezvoltare a unor sechele post-infecÈ›ioase la 12 săptămâni de la contactul cu agentul patogen, printre acestea numărându-se oboseala, durerile musculare È™i articulare, dificultățile de respiraÈ›ie È™i angina pectorală.
Conform oamenilor de È™tiință, fenomenul long-COVID a fost studiat îndelung pe baza simptomelor auto-raportate de pacienÈ›ii care înregistrează o persistență a manifestărilor post-acute, însă limitările acestora au fost reprezentate de lipsa unui grup de control.

EÈ™antionul de studiu a fost compus din 486.149 de persoane care au avut contact cu virusul SARS-CoV-2 dintr-o bază de date britanică È™i din aproximativ două milioane de persoane care nu dezvoltaseră boala COVID-19, acestea constituind grupul de control. În vederea identificării prezenÈ›ei long-COVID-ului la participanÈ›i, studiul a luat în calcul toate simptomele raportate în cadrul acestei afecÈ›iuni care au persistat mai mult de 12 săptămâni de la infecÈ›ia iniÈ›ială. Astfel, specialiÈ™tii au descoperit că, în total, o serie de 115 simptome au reieÈ™it din evidenÈ›ele de îngrijire medicală acestor persoane, luând în calcul totodată È™i factori adiacenÈ›i precum afecÈ›iunile cronice È™i caracteristice demografice.

Rezultatele analizei au demonstrat faptul că 62 de simptome pot fi asociate în mod direct cu infecÈ›ia virală la 12 săptămâni de la infectare, riscul raportării acestora fiind de 26% pentru manifestările care sunt incluse în definiÈ›ia OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății pentru long-COVID. Din punct de vedere statistic, oamenii de È™tiință au descoperit că prevalenÈ›a sechelelor post-acute este mai mare la persoanele de sex feminin È™i la cele tinere, o influență majoră jucând È™i obiceiuri precum fumatul. De asemenea, persoanele care prezintă un indice de masă corporală crescut È™i cele care aparÈ›in rasei afro-americane înregistrează o creÈ™tere a riscului. În ceea ce priveÈ™te fenotipurile de long-COVID, însă, specialiÈ™tii au descoperit că 80% dintre pacienÈ›i prezintă drept simptome specifice oboseala, erupÈ›iile cutanate È™i durerea, în timp ce 6% dintre aceÈ™tia înregistrează manifestări mai grave precum tulburările respiratorii, iar 14% prezintă simptome cognitive, anxietate È™i depresie.

Autorii concluzionează evidenÈ›iind faptul că aproximativ 2,7% din populaÈ›ia din Regatul Unit prezintă simptome care persistă mai mult de patru săptămâni, în timp ce 70% dintre aceÈ™tia le înregistrează È™i la 12 săptămâni de la infecÈ›ia iniÈ›ială.

sursa: News Medical
foto: Ralf Liebhold/Shutterstock

Data actualizare: 03-08-2022 | creare: 03-08-2022 | Vizite: 275
Bibliografie
UK study finds over 100 symptoms of long COVID in non-hospitalized adults, link: https://www.news-medical.net/news/20220727/UK-study-finds-over-100-symptoms-of-long-COVID-in-non-hospitalized-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potenÈ›ial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieÈ›ii ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum