Siguranţa alimentară a peştelui
©
Autor: Costin Oana

Alegerea peştelui
Peştele proaspăt
Când cumpăraţi peştele, uitaţi-vă cu atenţie la caracteristicile acestuia. Dacă e proaspăt, ar trebui:- să aibă ochii clari, limpezi, uşor bombaţi; dacă sunt tulburi sau înfundaţi este un semn că peştele a fost pescuit cu mai mult timp în urmă);
- mirosul să fie uşor şi proaspăt (nu acru, de amoniac sau de peşte!); mirosul „de peşte” apare în timp, dar nu ar trebui să fie puternic şi de nesuportat;
- branhiile să fie intacte, de culoare roşu deschis (nu maronii, gri sau albicioase, un alt posibil semn al alterării) şi fără mucozităţi;
- pielea este lucioasă, nu uscată;
- carnea este fermă şi elastică, fie că e vorba de un peşte întreg sau de fileuri - dacă apăsaţi cu un deget, carnea revine la loc; dacă în loc rămâne o adâncitură, peştele nu este proaspăt;
- fileurile nu prezintă porţiuni cu culoarea modificată (mai închise sau mai deschise la culoare) sau cu zone uscate.
Peştele congelat
- Asiguraţi-vă că ambajalul nu este rupt sau deschis.
- Nu cumpăraţi produsele care prezintă gheaţă în interiorul ambalajului, pentru că arată că au fost congelate mult timp sau decongelate şi recongelate.
- Unele produse congelate au menţionată pe ambalaj temperatura la care ar trebui ţinute. În acest caz puteţi verifica dacă această temperatură a fost respectată.
Dacă peştele urmează să fie consumat de o femeie însărcinată, alegeţi acele tipuri care nu au un conţinut ridicat de mercur. Mai multe despre speciile de peşte recomandate şi de evitat în sarcină găsiţi aici.
Depozitarea şi gătirea peştelui
- Depozitaţi peştele la rece imediat cum ajungeţi acasă (în frigider daca îl veţi consuma în maximum 2 zile şi la congelator pentru o perioadă mai mare).
- Peştele proaspăt ţinut la frigider trebuie gătit şi consumat în maximum 1-2 după ce l-aţi cumpărat, pentru a evita alterarea lui.
- Spălaţi-vă bine cu apă şi săpun pe mâini înainte de a pregăti peştele pentru gătire. După utilizare, curăţaţi cu apă caldă şi detergent toate ustensilele.
- Dacă pregătiţi peştele pentru coacere (îl condimentaţi), dar nu îl gătiţi imediat, lăsaţi-l la frigider până în momentul gătirii. La temperatura din afara frigiderului se pot dezvolta bacterii.
- Gătirea peştelui ar trebui să se facă la cel puţin 145°F, pentru a reduce astfel riscul de intoxicaţii alimentare. Peştele e gata când carnea este opacă şi se desprinde uşor cu furculiţa.
- Dacă gătiţi peştele la picnic, depozitaţi-l într-o ladă frigorifică până în momentul gătirii, ţineţi lada la umbră şi cu capacul acoperit.
Data actualizare: 21-07-2017 | creare: 21-07-2017 | Vizite: 2946
Bibliografie
(1) Fresh and Frozen Seafood: Selecting and Serving It Safely, link: https://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm077331.htm (2) Seafood Do's and Don'ts When Pregnant, link: http://www.eatright.org/resource/health/pregnancy/what-to-eat-when-expecting/seafood-dos-and-donts-when-pregnant
(3) Consumer Tips For Purchasing High Quality Seafood, link: http://seafood.oregonstate.edu/.pdf%20Links/Consumer%20Tips%20For%20Purchasing%20High%20Quality%20Seafood.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Peste la bebe
- Care sunt pestii slabi?
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?