Siguranţa alimentară a peştelui
©
Autor: Costin Oana
PeÅŸtele ar trebui să facă parte din alimentaÅ£ia noastră datorită conÅ£inutului ridicat de proteine, acizi graÅŸi Omega 3, vitamine ÅŸi minerale. Pentru siguranÅ£a alimentară ÅŸi evitarea contactării unor bacterii periculoase, alegerea, depozitarea ÅŸi prepararea peÅŸtelui trebuie să se facă cu atenÅ£ie. În acest fel putem evita riscul unor intoxicaÅ£ii alimentare.
Alegerea peÅŸtelui
Peştele proaspăt
Când cumpăraÅ£i peÅŸtele, uitaÅ£i-vă cu atenÅ£ie la caracteristicile acestuia. Dacă e proaspăt, ar trebui:- să aibă ochii clari, limpezi, uÅŸor bombaÅ£i; dacă sunt tulburi sau înfundaÅ£i este un semn că peÅŸtele a fost pescuit cu mai mult timp în urmă);
- mirosul să fie uÅŸor ÅŸi proaspăt (nu acru, de amoniac sau de peÅŸte!); mirosul „de peÅŸte” apare în timp, dar nu ar trebui să fie puternic ÅŸi de nesuportat;
- branhiile să fie intacte, de culoare roşu deschis (nu maronii, gri sau albicioase, un alt posibil semn al alterării) şi fără mucozităţi;
- pielea este lucioasă, nu uscată;
- carnea este fermă ÅŸi elastică, fie că e vorba de un peÅŸte întreg sau de fileuri - dacă apăsaÅ£i cu un deget, carnea revine la loc; dacă în loc rămâne o adâncitură, peÅŸtele nu este proaspăt;
- fileurile nu prezintă porÅ£iuni cu culoarea modificată (mai închise sau mai deschise la culoare) sau cu zone uscate.
PeÅŸtele congelat
- Asiguraţi-vă că ambajalul nu este rupt sau deschis.
- Nu cumpăraÅ£i produsele care prezintă gheaţă în interiorul ambalajului, pentru că arată că au fost congelate mult timp sau decongelate ÅŸi recongelate.
- Unele produse congelate au menÅ£ionată pe ambalaj temperatura la care ar trebui Å£inute. În acest caz puteÅ£i verifica dacă această temperatură a fost respectată.
Dacă peÅŸtele urmează să fie consumat de o femeie însărcinată, alegeÅ£i acele tipuri care nu au un conÅ£inut ridicat de mercur. Mai multe despre speciile de peÅŸte recomandate ÅŸi de evitat în sarcină găsiÅ£i aici.
Depozitarea şi gătirea peştelui
- DepozitaÅ£i peÅŸtele la rece imediat cum ajungeÅ£i acasă (în frigider daca îl veÅ£i consuma în maximum 2 zile ÅŸi la congelator pentru o perioadă mai mare).
- PeÅŸtele proaspăt Å£inut la frigider trebuie gătit ÅŸi consumat în maximum 1-2 după ce l-aÅ£i cumpărat, pentru a evita alterarea lui.
- SpălaÅ£i-vă bine cu apă ÅŸi săpun pe mâini înainte de a pregăti peÅŸtele pentru gătire. După utilizare, curăţaÅ£i cu apă caldă ÅŸi detergent toate ustensilele.
- Dacă pregătiÅ£i peÅŸtele pentru coacere (îl condimentaÅ£i), dar nu îl gătiÅ£i imediat, lăsaÅ£i-l la frigider până în momentul gătirii. La temperatura din afara frigiderului se pot dezvolta bacterii.
- Gătirea peÅŸtelui ar trebui să se facă la cel puÅ£in 145°F, pentru a reduce astfel riscul de intoxicaÅ£ii alimentare. PeÅŸtele e gata când carnea este opacă ÅŸi se desprinde uÅŸor cu furculiÅ£a.
- Dacă gătiÅ£i peÅŸtele la picnic, depozitaÅ£i-l într-o ladă frigorifică până în momentul gătirii, Å£ineÅ£i lada la umbră ÅŸi cu capacul acoperit.
Data actualizare: 21-07-2017 | creare: 21-07-2017 | Vizite: 2757
Bibliografie
(1) Fresh and Frozen Seafood: Selecting and Serving It Safely, link: https://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm077331.htm (2) Seafood Do's and Don'ts When Pregnant, link: http://www.eatright.org/resource/health/pregnancy/what-to-eat-when-expecting/seafood-dos-and-donts-when-pregnant
(3) Consumer Tips For Purchasing High Quality Seafood, link: http://seafood.oregonstate.edu/.pdf%20Links/Consumer%20Tips%20For%20Purchasing%20High%20Quality%20Seafood.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Peste la bebe
- Care sunt pestii slabi?
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?