Bun sau stricat - cât rezistă alimentele în frigider?

©

Autor:

Bun sau stricat - cât rezistă alimentele în frigider?

Nutriționiștii spun că aproximativ 30% dintre toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul domestic de mâncare alterată. (1)

Păstrarea alimentelor la frigider la o temperatură redusă este cel mai important pas în conservarea lor și astfel prevenirea contaminării mâncării cu microorganisme.

Cât timp pot fi păstrate alimentele la frigider?

În general, cele mai perisabile alimente sunt preparatele gătite, lactatele, și diverse sortimente de carne (gătită). Este bine de știut că la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius mâncarea, în special carnea gătită, începe să dezvolte bacterii. Mai jos este o listă cu alimentele care au cel mai mult de suferit la contactul cu temperatura camerei și perioada de timp în care pot fi păstrate la frigider. (2, 3, 4, 5, 6, 7)

  • ouă în coajă – maximum trei săptămâni (sau în funcție de data ștanțată)
  • ouă fierte – maximum o săptămână
  • salate de pui sau pește – între 3-5 zile
  • preparate din carne de porc – 3-4 zile
  • preparate din carne de pește – 2-3 zile
  • pui, curcan, pește proaspăt – maximum 24 ore (înainte de a fi gătit)
  • alte mâncăruri de carne cu legume – maximum 5 zile
  • pizza – 3-4 zile
  • supe de legume sau carne – maximum 4 zile
  • maioneză din comerț – maximum 2 luni
  • maioneză de casă - 2-3 zile
  • conserve din carne de porc sau pește – maximum 3 zile
  • brânza proaspătă – 3-4 zile
  • brânza uscată (și sărată) – 2 săptămâni
  • pastele – maximum 4 zile
  • orezul cu legume – 3-4 zile
  • sandviciuri – 1-2 zile
  • prăjituri din comerț sau pregătite acasă – 1-2 zile
  • sosuri preparate în casă – maximum 2 zile.


Nu trebuie uitat că pe durata verii diferența mare dintre temperatura din frigider și cea din bucătărie poate reduce valabilitatea multor alimente.

Sfaturi pentru ca alimentele să reziste mai mult timp

Pentru ca alimentele să se păstreze intacte cât mai mult timp, este bine să urmezi câteva sfaturi simple aprobate de Ministerul Sănătății din SUA dar și de Uniunea Europeană. (5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 14)

Curăță

Înainte de a trece la prepararea mâncării sau depozitarea sa la frigider este foarte important procesul de curățare. Este important să te speli pe mâin, însă nu trebuie să uiți nici de ustensilele de care te vei folosi pentru a găti și nici de alimentele în sine (carnea, legumele și fructele trebuie să treacă prin cel puțin un jet de apă) sau de borcane (spală bine capacele înainte de desfacerea borcanelor).

De asemenea, este vital să păstrezi frigiderul curat. Atunci când verși sos sau firmituri, clătește bine cu apă cu detergent de vase.

Separă

Pentru evitarea răspândirii unor posibile bacterii sau a contaminării alimentelor bune de la altele deja alterate, este bine să separi carnea proaspătă de legume și fructe. Ouăle, deși au locul lor pe ușă, ar trebui păstrate pe raftul de jos al frigiderului, unde este mai răcoare. În plus, pâinea sau alte preparate care vin la pachet ar trebui, de asemenea, ținute departe de carnea proaspătă sau gătită.

Gătește

Pentru a rezista la frigider, carnea trebuie gătită suficient pentru ca la final să fie fragedă în mijloc. Acest lucru se poate verifica foarte simplu cu ajutorul unui termometru pentru mâncare. Acesta trebuie să arate 62 grade Celsius la carnea de porc, 70 grade Celsius la carnea de curcan și aproximativ 74 grade Celsius la carnea de pui.

Pune la rece

Păstrarea alimentelor la frigider la temperaturi cuprinse între 2 și 4 grade Celsius încetinește răspândirea microbilor (însă nu o oprește). Dacă deschizi des frigiderul trebuie să iei în calcul și acest aspect – în cazul de față, preparatele din lista anterioară vor rezista cu 5-10 ore mai puțin.

Mai mult, dacă vrei ca preparatele să se păstreze intacte, acestea trebuie puse la frigider în maximum 1 oră de la preparare pe timpul verii și în maximum 2 ore de la preparare în restul anului.

Citește etichetele

În cazul produselor din comerț este foarte important să citești indicațiile de pe ambalaj. De multe ori este precizat în ce condiții trebuie păstrat preparatul după gătire sau după deschiderea ambalajului, dar și cât timp poate fi păstrat la frigider.

Lasă carnea la marinat în frigider

Bacteriile se răspândesc mult mai repede la temperatura camerei. De asemenea, evită să refolosești lichidul de la marinare.

Păstrează alimentele în vase acoperite

Fie că e vorba de o oală cu capac sau de o caserolă, mâncarea trebuie acoperită pentru a evita răspândirea bacteriilor.

Primele semne ale toxiinfecției alimentare

Oricât de prudent ai fi, uneori, mai ales din cauza vremii, nu reușești să îți dai seama dacă mai este proaspătă mâncarea sau poate ai gripă și nu identifici gustul mâncării alterate.

Uneori este suficient o farfurie de supă sau câteva linguri de maioneză stricată pentru a-ți da digestia peste cap.

Observarea simptomele toxiinfecției alimentare te va pune în alertă pentru a renunța la acel aliment, iar dacă simptomele se agravează să te adresezi medicului. Mai jos sunt principalele semne ale unei toxiinfecții alimentare. (5, 15, 16, 17)

  • crampe stomacale
  • amețeală
  • vărsături
  • diaree
  • febră
  • în cazuri grave, vărsături cu sânge, diaree mai mult de trei zile, deshidratare (gura uscată, lipsa nevoii de urinare, senzație de sete acută), vedere încețoșată și slăbiciune musculară.


Este important de știut că cele mai predispuse sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit, copii, persoanele peste 65 de ani, și femeile însărcinate. (16)

Urmarea sfaturilor de mai sus te poate ajuta să îți dai seama dacă alimentele mai pot fi consumate sau nu. În cazul în care ai dubii în privința unei mâncări mai bine renunți la ea decât să riști apariția unor probleme de sănătate. Iar dacă totuși ai consumat mâncare alterată, iar simptomele persistă, mergi urgent la doctor.


Data actualizare: 21-08-2018 | creare: 21-08-2018 | Vizite: 41462
Bibliografie
1. Toxi-infections alimentaires : décryptage et précautions. https://www.lepoint.fr/invites-du-point/laurent-chevallier/toxi-infections-alimentaires-decryptage-et-precautions-15-01-2018-2186636_424.php
2. Storing Cold Food. https://www.nia.nih.gov/sites/default/files/2017-06/Storing-Cold-Food-Tipsheet.pdf
3. Leftovers and Food Safety. https://shcs.ucdavis.edu/sites/default/files/documents/Leftovers_and_Food_Safety_0.pdf
4. Storage Times for the Refrigerator and Freezer. https://www.foodsafety.gov/keep/charts/storagetimes.html
5. Basics for Handling Food Safely. https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/basics-for-handling-food-safely/ct_index
6. Food safety tips. https://healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/Food-safety-tips
7. Meat in the Refrigerator: How Long Does It Last? https://www.foodsafety.gov/blog/meatinrefrig.html
8. Food Safety. https://www.nia.nih.gov/health/food-safety
9. Be Food Safe: Protect Yourself from Food Poisoning. https://www.foodsafety.gov/blog/2016/04/be-food-safe.html
10. Wash Your Hands. https://www.foodsafety.gov/blog/2016/04/handwashing.html
11. Are You Storing Food Safely? https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm093704.htm
12. Storing leftover food in the fridge. https://www.safefood.eu/Food-Safety/Chill/Chilling.aspx
13. Basics for Handling Food Safely. https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/basics-for-handling-food-safely/ct_index
14. Food Safety. https://medlineplus.gov/foodsafety.html
15. How long can you safely keep leftovers in the refrigerator? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-safety/faq-20058500
16. Food Poisoning. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230
17. Be Food Safe: Protect Yourself from Food Poisoning. https://www.foodsafety.gov/blog/2016/04/be-food-safe.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folia alimentară antibacteriană care prelungește viața alimentelor
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum