Cum depozităm corect alimentele

©

Autor:

Cum depozităm corect alimentele
Nutriția echilibrată este o condiție a sănătății, însă pentru a ne bucura pe deplin și pentru mai mult timp de calitățile alimentelor, e bine să știm cum trebuie să le depozităm corect.

Condițiile optime de păstrare și depozitare nu numai că prelungesc viața și gustul produselor, ajutându-ne să economisim și să gătim eficient, ci previn și intoxicațiile alimentare extrem de neplăcute.

Așadar, cum depozităm corect alimentele?

Depozitarea cărnii și a peștelui

Carnea trebuie depozitată în pungi de plastic, în partea de jos a frigiderului, pentru a preveni scurgerea sucurilor proprii peste alte alimente gătite sau peste fructe și legume, care le-ar putea afecta nu numai prospețimea, durata de viață și gustul, ci și contamina cu bacterii.

Trebuie să evitați păstrarea cărnii crude pentru mai mult de 3-4 zile în frigider. Acest interval este chiar mai redus în cazul cărnii tocate și a preparatelor derivate din aceasta (cârnați proaspeți, mici proaspeți, burgeri necopți) și a ficatului, care nu trebuie păstrate în stare crudă mai mult de 1-2 zile.
În general, carnea de porc, vită sau miel rezistă mai mult la frigider decât cea de pui sau curcan.

Dacă nu reușiți să gătiți carnea în acest interval, cel mai indicat este să o congelați, după ce ați sigilat-o într-o pungă de plastic.

În privința cărnii preparate termic prin fierbere, prăjire sau coacere, evitați păstrarea la frigider pentru mai mult de 4 zile!

Dacă ați cumpărat crenwurști, cârnați afumați sau șuncă presată și ați desfăcut pachetul, le puteți păstra până la 7 zile, în timp ce sigilate, rezistă până la două săptămâni. Salamul poate rezista și până la două săptămâni, păstrat la o temperatură optimă.

Congelarea cărnii îi poate prelungi valabilitatea pentru câteva luni bune. Carnea crudă congelată rezistă până la 6 luni, în timp ce carnea gătită și apoi congelată se poate consuma într-un interval de 4 luni.

Nu uitați că nu ar trebui niciodată să recongelați carnea care a fost dezghețată.

Peștele

Datele de valabilitate pentru păstrarea peștelui la frigider sau congelator sunt în principiu aceleași, însă trebuie să aveți grijă în privința mirosului pregnant pe care îl degajă. Trebuie să apelați la pungi de plastic și caserole care sigilează perfect, pentru a fi siguri că nu răspândiți mirosul de pește în tot frigiderul și, la fel ca în cazul cărnii, să le așezați în partea de jos a frigiderului.

Depozitarea ouălor

Cei mai mulți dintre noi obișnuiesc să păstreze ouăle fie pe ușa frigiderului, în suportul special al acestuia, fie într-un castron, pe unul din rafturi. Metoda corectă de păstrare a ouălor proaspete este păstrarea lor în cofrajul original din magazin, în interiorul frigiderului, pe un raft, cât mai sus. Depozitate în acest fel și ținând cont și de data de valabilitate trecută pe ambalaj, ouăle rezistă până la 3-5 săptămâni.

Nu păstrați niciodată ouăle la temperatura camerei pentru că vă expuneți riscului de toxinfecție alimentară. De asemenea, nu congelați niciodată ouăle!

Depozitarea lactatelor

Lactatele trebuie ținute întodeauna la frigider, fără excepție. Iată cum trebuie depozitate și cât rezistă:

Laptele semidegresat sau integral, odată ce a fost desfăcut ambalajul, se menține proaspăt, dacă este bine sigilat, aproximativ 5 zile. Păstrați-l în cutia originală sau într-o sticlă care se închide etanș și evitați depozitarea lui în pungi, oale sau caserole.

Iaurtul rezistă la frigider chiar și o lună, dacă este sigilat după desfacere, cu folie alimentară.

În cazul brânzei tari, depozitarea la rece o poate păstra proaspătă până la o lună, atunci când a fost îndepărtat ambalajul original și chiar până la 6 luni, când este ambalată. Brânzeturile semi-tari și cele moi au o durată de viață mai mică: până la o săptămână și trei zile, în cazul mozzarellei.

Untul rezistă chiar și 3 luni, însă trebuie să acordați atenție ambalării lui, pentru că tinde să se râncezească, în contact cu aerul. Păstrați-l întotdeauna în ambalajul original și după deschiderea pachetului, înveliți-l și cu o pungă de plastic.

De prospețimea smântânii, fie ea de casă sau cumpărată din supermarket, vă puteți bucura cel mult o săptămână. Frișca rezistă la frigider până la două săptămâni, dacă este dintre cele ambalate din comerț și cel mult 3 zile, dacă a fost preparată în casă.
Congelarea nu este recomandată nici pentru frișcă, nici pentru smântână.

Depozitarea fructelor și legumelor

Fructele și legumele tind să se deprecieze destul de repede, atât în urma transportului și depozitării, dar mai ales dupa ce au fost tăiate.
E important să spălăm legumele și fructele înainte de a le procesa și consuma, însă trebuie să facem acest lucru chiar înainte de a le mânca și nu înainte de a le pune în frigider, pentru că umezeala le poate face să se strice mult mai repede.

Legumele

Majoritatea legumelor se păstrează cel mai bine în condiții răcoroase și umede, așa cum este lada specială a frigiderului. Putem stoca aici castraveții, morcovii, țelina, salata verde, ardeii, spanacul.

Pe de cealaltă parte, ustoroiul, ceapa și cartofii au nevoie de spații întunecoase și uscate pentru păstrare. De exemplu, le puteți ține în pungi de hârtie sau lăzi tapetate cu hârtie de ziar. Vă sfătuim să nu țineți în același loc ceapa și cartofii, pentru că cei din urmă se vor strica mai repede.

Dacă nu ați consumat toate legumele pe care le-ați tăiat, le puteți depozita la frigider în pungi de plastic, însă nu pentru mult timp, pentru că în contact cu aerul, își pierd prospețimea în câteva zile.

Există anumite legume care nu ar trebui ținute în frigider, deși în viața de zi cu zi facem acest lucru destul de frecvent. Este vorba despre roșii și dovlecei, ale căror textură și aromă sunt afectate de temperaturile scăzute din frigider.
Nu uitați că aveți și varianta congelării, atât pentru resturile de legume  pe care plănuiți să le folosiți mai târziu, cât și pentru proviziile pentru sezonul rece, de exemplu. Congelarea legumelor are avantajul de a le păstra savoarea și nutrienții pentru foarte mult timp. Există și câteva excepții: salata verde, spanacul, ștevia, castravetele, ridichile.

Fructele

Ca o regulă generală, putem pleca de la faptul că păstrarea la frigider oprește procesul de coacere al fructelor. Astfel, dacă avem fructe care nu s-au copt complet, e bine să le ținem la temperatura camerei, într-un coș, alături de alte fructe și nu la frigider.

Dacă avem fructe coapte și vrem să le menținem proaspete, trebuie să procedăm astfel: fructele precum merele, perele, piersicile, căpșunii, zmeura, murele, rodiile, pot fi păstrate în frigider cu succes, în timp ce fructele tropicale (bananele, mango, papaya, fructul pasiunii, ananasul, avocado ș.a.) trebuie să fie păstrate la temperatura camerei.

Nici citricele (portocalele, clementinele, lămâile, grepfruit-ul) nu trebuie ținute în frigider, pentru că absorb rapid mirosul alimentelor din jur. Alegeți pentru acestea locuri uscate și răcoroase.

Atât în cazul legumelor, cât și al fructelor, e bine să evitați păstrarea lor în frigider în vecinătatea cărnii sau a produselor lactate, de la care pot prelua bacterii ce le scad durata de prospețime, cât și mirosuri nedorite.

Dacă doriți să congelați fructele, pentru a le consuma chiar și până la 12 luni, e recomandat să folosiți pungi de plastic și nu folie de aluminiu și să nu lăsați expusă deloc suprafața tăiată, pentru că se pierd vitaminele pe care le conțin.

Depozitarea pâinii și a produselor făinoase

Pâinea, mai ales cea făcută în casă, fără conservanți care să-i prelungească prospețimea, tinde să se învechească în 2-3 zile, în final învechindu-se și chiar mucegăind.

Unele persoane apelează la depozitarea pâinii în frigider, pentru a-i prelungi durata de viață; părerile sunt împărțite asupra acestui procedeu. Deși încetinește mult mucegăirea, pâinea se învechește mult mai repede astfel, astfel că nu vă recomandăm să o depozitați la rece.

Învechirea, uscarea se produce din cauza modificării structurii chimice a amidonului, prin care pâinea se dezhidratează.
Cel mai bine este să păstrăm pâinea la temperatura camerei, dacă vrem să ne bucurăm de textura sa originală. „Cheia” stă însă în ambalare, pentru a izola pâinea cât mai bine de aerul care îi depreciază calitatea;  e bine să păstrăm pâinea în pungi de hârtie sau în prosoape de pânză, de preferat într-un loc uscat. În acest mod prevenim umezirea pâinii, care îi conferă un aspect gumat.

Dacă intenționați să consumați pâinea peste mai multe zile, o puteți depozita și la congelator, după ce ați învelit-o bine în folie și pungi de plastic. Este o metodă excelentă prin care vă puteți bucura de prospețimea pâinii pentru mai mult timp.

Regula păstrării la temperatura camerei, în locuri uscate și răcoroase, în pungi de plastic, pentru cel mult două zile se aplică și pentru alte produse făinoase, precum covrigii sau chiflele. Dacă produsele făinoase conțin lactate în compoziție (plăcinte, tarte, gogoși), acestea trebuie depozitate la frigider, tot în ambalaj de plastic.

Pastele uscate din comerț pot fi păstrate în ambalajul lor original până la desfacere, după care trebuie transferate în borcane de sticlă, pentru a preveni pătrunderea umezelii. Dacă ați fiert pastele și nu le-ați folosit pe toate, le puteți păstra desigur, la congelator (până la două săptămâni), în pungi de plastic, fie în figider, tot în pungi de plastic bine închise, pentru maximum 5 zile.

Depozitarea alimentelor gătite

Dacă ați aveți resturi de mâncare gătită de la o masă sau ați gătit un fel de mâncare pe care plănuiți să îl consumați mai târziu, trebuie să le păstrați la frigider cât mai curând.

Puteți lăsa mâncarea să se răcească la temperatura camerei maximum două ore, sau maximum o oră, pe timpul verii, când temperatura aerului atinge valori înalte. După acest interval, pentru a le putea consuma în siguranță mai târziu, e esențial să le introduceți la frigider.

Nu uitați să păstrați mâncarea gătită în vase etanșe (caserole, borcane, recipiente învelite în folie alimentară, atât pentru a preveni intrarea aerului ce conduce la deprecierea gustului și prospețimii, cât și pentru a nu se amesteca mirosurile și a nu le împrumuta brânzeturilor sau legumelor și fructelor.

Iată un mic ghid orientativ privind durata de viață a alimentelor gătite, în frigder (5):

  • Legume gătite – 3-4 zile
  • Paste gătite – 3-5 zile
  • Orez gătit – o săptămână
  • Supe, ciorbe, tocănițe – 3-4 zile
  • Umpluturi – 3-4 zile
  • Ouă fierte – o săptămână
  • Sandvișuri – 2-3 zile

Depozitarea condimentelor și a sosurilor

Uleiurile vegetale (floarea soarelui, măsline, cocos, porumb, in, rapiță ș.a.) și oțetul pot fi păstrate la temperatura camerei, în recipiente închise.

Ierburile uscate (cimbru, oregano, busuioc, rozmarin, dafin etc), sarea, piperul, boiaua, trebuie să fie ținute la loc uscat, complet ferite de umezeală, de preferat în recipiente de sticlă închise ermetic.

Mierea trebuie păstrată la temperatura camerei (maximum 22 de grade), în condiții uscate, timp de maximum un an. Păstrarea la frigider nu este recomandată, pentru că accelerează zaharisirea (cristalizarea). Folosiți recipiente închise, precum sticlele de plastic, borcanele de sticlă etanșe, pentru a preveni pierderea aromei și absorbirea umezelii și mirosurilor din aer.

În privința sosurilor, iată care sunt recomandările:

  • sos barbeque sau cocktail, din comerț – după deschidere, păstrat numai la frigider, până la 4-5 luni
  • sos din iaurt – numai în frigider, pentru maximum 5 zile după deschidere
  • ketch-up, muștar – după desfacere, numai în frigider, timp de maximum 6 luni


Sfaturi utile

  • pentru a vă asigura că alimentele sunt corect păstrate la frigider, aveți grijă ca temperatura în interiorul acestuia să fie păstrată sub 4 grade Celsius!
  • deși putem congela aproape orice aliment, în privința unora, calitatea poate fi afectată. Din acest motiv, nu congelați niciodată sosuri, maioneză sau sucuri de fructe.
  • pentru a preveni depășirea termenelor indicate mai sus, puteți aplica, atât recipientelor din congelator, cât și celor din frigider, etichete pe care să treceți data depozitării.
  • nu folosiți pentru congelarea alimentelor recipiente din carton sau cutii din plastic, provenite de la alte alimente din comerț (de exemplu, cutii de la brânza cottage).
  • verificați întotdeauna etichetele și corelați termenele de păstrare propuse mai sus cu data de valabilitate de pe ambalaj; de asemenea, verificați dacă nu cumva anumite produse necesită condiții speciale de depozitare.
  • în cazul alimentelor congelate, pentru a preveni dezhidratarea, aveți grijă ca întreaga suprafață să fie acoperită; puteți plusa, peste punga de plastic, cu o folie de aluminiu.
  • verificați des starea legumelor și a fructelor din lada specială din frigider, unde sunt păstrate. Îndepărtați imediat bucățile care s-au stricat, pentru a preveni deprecierea alimentelor din vecinătate.

Data actualizare: 28-03-2014 | creare: 05-02-2014 | Vizite: 41079
Bibliografie
1 - Meat Safety: Storing and Handling Meat, Poultry & Fish, link: https://www.healthline.com/health/food-safety-meat
2 - Fruit and Vegetable Safety:Keep Clean and Fresh, link: https://www.healthline.com/health/food-safety-fruits-vegetables
3 – Cross-contamination, link: https://homefoodsafety.org/safety-tips/separate
4 – Refrigerate, link: https://homefoodsafety.org/safety-tips/refrigerate
5 - Refrigeration Tips to Keep Your Food Safe, link: https://homefoodsafety.org/refrigerate/refrigerator-tips
6 – Freezing, 101, link: https://homefoodsafety.org/refrigerate/freezing-101
7 – Keep it Cool: Refigerator/ freezer food storage chart, link: https://homefoodsafety.org/vault/2499/web/files/KeepItCool%20Refrigerator%20Storage%20Chart.pdf
8 - Best tips for keeping bread fresh, link: https://www.chatelaine.com/recipes/chatelainekitchen/best-tips-for-keeping-bread-fresh-the-fridge-is-the-enemy/
9 - Food Storage for Safety and Quality, link: https://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09310.html
10 - How to Store Snacks, Baked Goods, and Crackers, link: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/more-shopping-storing/snack-storage-00100000077609/
11 - Storing Cooked Pasta, link: https://www.bhg.com/recipes/how-to/food-storage-safety/storing-cooked-pasta/
12 - How to Store Dairy Products, link: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/more-shopping-storing/dairy-products-00100000077607/
13 - Storing Honey, link: https://extension.psu.edu/food/preservation/faq/storing-honey
14 - How to Store Oils, Vinegars, and Condiments, link: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/more-shopping-storing/how-to-store-vinegar-00100000077611/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Bun sau stricat - cât rezistă alimentele în frigider?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum