10 lucruri pe care trebuie să le știi despre prepararea și depozitarea alimentelor
Autor: Vasiliu Alina
Facem multe lucruri pentru a fi în siguranță. Avem grijă să ne punem centura în timp ce mergem într-o maÈ™ină È™i privim în ambele sensuri înainte de a traversa o stradă. De asemenea, trebuie să urmăm câÈ›iva paÈ™i importanÈ›i pentru a păstra în siguranță produsele alimentare pe care le consumăm.
Siguranța alimentară este o parte importantă a menținerii produselor alimentare fără agenți patogeni, care pot provca diverse boli alimentare.
Siguranța alimentelor presupune manipularea, pregătirea și depozitarea adecvată a alimentelor.
Depozitare
Întotdeauna depozitează alimentele perisabile pentru două ore (o oră când temperatura este peste 32°C).
Verifică temperatura frigiderului È™i a congelatorului cu ajutorul unui termometru. Frigiderul trebuie să fie la 4,5°C sau mai puÈ›in È™i congelatorul la -18°C sau mai puÈ›in. (1)
1. Aceste fructe È™i legume pot fi stocate pe bufet pentru a se coace È™i apoi pot fi refrigerate pentru încă câteva zile.
- avocado;
- papaya;
- banane;
- piersici;
- citrice;
- pere;
- mango;
- roșii;
- pepene galben.
2. Păstrează cartofii, cartofii dulci, usturoiul È™i ceapa într-un loc răcoros È™i uscat, departe de lumina directă a soarelui, cum ar fi un sertar sau în cămară.
În condiÈ›ii optime, vor dura între două până la patru săptămâni.
3. Toate celelalte fructe È™i legume ar trebui să fie păstrate în frigider unde vor dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.
Cele mai multe legume ar trebui să fie păstrate la rece, dar castraveții și ardeii pot fi depozitați cel mai bine pe un raft unde este mai cald.
4. Păstrează legumele verzi, broccoli, morcovii, conopida, sparanghelul, castraveÈ›ii, È›elina, fasolea verde, mazărea È™i ardeii în pungi de plastic perforate.
5. Depozitează ciupercile într-o pungă de hârtie. (2)
Preparare
6. Igiena personală
Când pregăteÈ™ti sau găteÈ™ti alimente pentru alÈ›ii, se recomandă să iei măsuri de precauÈ›ie pentru a te asigura că alimentele sau suprafeÈ›ele care vin în contact cu alimentele nu sunt contaminate cu bacterii care provin, spre exemplu, din interacÈ›iunea cu firele de păr, salivă, mucus, sudoare, sânge, unghii, haine, bijuterii sau bandaje.
Mănușile pot fi purtate ca o modalitate prin care te asiguri că alimentele nu sunt contaminate.
Schimbă mănușile:
- cel puțin o dată pe oră;
- dacă devin contaminate;
- dacă se rup;
- când intri în contact atât cu alimente în stare brută, dar È™i cu alimente gata pentru consum;
- atunci când schimbi sarcinile în bucătărie:
- după ce ai dus gunoiul. (3)
• Spală întotdeauna mâinile cu apă È™i săpun timp de 20 de secunde înainte È™i după manipularea alimentelor.
• Nu contamina alte alimente. Alimentele crude trebuie păstrate separat de produsele alimentare gătite È™i gata pentru consum. Alimentele crude pot conÈ›ine bacterii, care provoacă intoxicaÈ›ii cu alimente. Păstrează carnea crudă, peÈ™tele È™i sucurile lor departe de alte alimente.
• După ce ai tăiat carnea, spală tocătorul, cuÈ›itul È™i suprafaÈ›a din bucătărie pe care ai folosit-o pentru tăiat cu apă caldă.
7. Spală toate fructele și legumele
spală inclusiv pepenii È™i citricele, cu o perie È™i cu apă înainte de a le consuma. (4)
8. Nu este nevoie să speli alimentele ambalate și deja tăiate pe care apare etichetat faptul că au fost spălate.
9. Produsele ușor deteriorate
Acestea sunt sigure pentru a fi consumate atâta timp cât te asiguri că îndepărtezi partea deteriorată, unde se formează cel mai probabil bacteriile. Nu reîncălzi niciodată aceste alimente în cuptorul cu microunde.
10. Nu consuma fructe și legume putrede sau mucegăite.
Bacteriile otrăvitoare pot creÈ™te È™i se pot multiplica mai uÈ™or în anumite tipuri de alimente. Alimentele cu risc ridicat includ:
- Carne brută și gătită, cum ar fi pui și curcan, și alimente care le conțin.
- Produse lactate, cum ar fi cremă și deserturi pe bază de lactate, cum ar fi torturile de cremă și cheesecake.
- Ouă și produse din ouă, cum ar fi mousse.
- Fructe de mare, cum ar fi salata de fructe de mare, fripturi care conțin fructe de mare și carne de pește.
- Orez fiert și paste făinoase.
- Salate de legume și salate de fructe preparate.
- Sandvișuri, rulouri și pizza care conțin oricare dintre alimentele de mai sus.
- Alimentele care se găsesc în ambalaje, cutii È™i bidoane pot deveni alimente cu risc ridicat odată deschise È™i trebuie manipulate È™i stocate corect. (5)
Pe lângă aceste măsuri de siguranță, atât guvernul, cât È™i industria alimentară trebuie să se asigure că există programe adecvate de control a calității È™i a siguranÈ›ei tuturor produselor alimentare, brute sau prelucrate, de-a lungul întregului lanÈ› alimentar, de la producÈ›ie până la consumul final.
2. 10 Safety Tips You Have to Memorize When Preparing and Storing Produce. Url: https://www.rd.com/health/healthy-eating/produce-safety/
3. Personal hygiene and food safety. Url: https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/health+topics/health+conditions+prevention+and+treatment/food+safety/keeping+your+food+safe/personal+hygiene+and+food+safety/personal+hygiene+and+food+safety
4. Safe Handling of Raw Produce and Fresh-Squeezed Juices. Url: https://www.foodsafety.gov/keep/types/fruits/tipsfreshprodsafety.html
5. Food safety and storage. Url: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-safety-and-storage
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum