Semne că se droghează

©

Autor:

Semne că se droghează

Consumului de droguri continuă să fie o provocare semnificativă pentru sănătatea publică, având un impact asupra oamenilor și comunităților la scară globală. Identificarea semnelor consumului de droguri este crucială nu numai pentru persoanele afectate de această dependență, ci și pentru societate în general, în scopul reducerii nivelului de consum pe scară globală. În acest sens, cunoașterea unor aspecte precum diverșii indicatori fizici, comportamentali și psihologici care pot semnala faptul că o persoană consumă substanțe de această natură este esențială pentru atingerea acestui țel.

Semne fizice

Persoanele care consumă droguri prezintă anumite particularități fizice, atât în ceea ce privește aspectul lor, cât și din punct de vedere al stării de sănătate. Printre semnele fizice ale consumului de substanțe se numără:

  • modificări ale stării de sănătate;
  • modificări ale calității somnului;
  • modificări ale aspectului.


Unul dintre semnele distinctive ale consumului de droguri este modificarea observabilă a aspectului fizic al unei persoane. Astfel de modificări se pot manifesta sub formă de scădere sau creștere rapidă în greutate, ochi injectați, pupile dilatate, igienă personală slabă și prezența urmelor de injectare - mai ales evidentă la cei implicați în consumul de droguri intravenos.

Consecințele consumului de droguri se extind dincolo de aparență, având și potențialul de a afecta sănătatea fizică. Îmbolnăvirile frecvente rezultate din scăderea capacității imunitare a organismului, oboseala cronică, vânătăile sau rănile inexplicabile și manifestările vegetative vizibile, cum ar fi tremorul, dificultățile de vorbire sau tulburări de coordonare sunt indicatori fizici obișnuiți asociați cu abuzul de substanțe.

Un aspect adesea trecut cu vederea al consumului de droguri este influența acestuia asupra tiparelor de somn. Persoanele implicate în consumul de substanțe pot prezenta modele neregulate de somn, inclusiv insomnie sau somn excesiv, care pot servi ca dovadă suplimentară unui posibil obicei vicios de consum de droguri. (1)

Semne comportamentale

Sugestive pentru consumul de droguri, din punct de vedere comportamental, sunt multiple elemente ce pot denota modificarea tiparelor sociale ale unei persoane. Consumul de droguri tinde să favorizeze izolarea socială, determinând persoanele care prezintă astfel de vicii să se distanțeze de familie și prieteni. Semnele observabile includ o pierdere a interesului pentru activitățile sociale, o predispoziție pentru un comportament secretos și o trecere treptată spre izolare.

O consecință comportamentală remarcabilă a consumului de droguri este o scădere a performanței academice sau profesionale. Absenteismul frecvent, scăderea randamentului la locul de muncă sau a calității rezultatelor academice, precum și o lipsă palpabilă de interes pentru activitățile care, la un moment dat, erau realizate cu plăcere, pot fi toate elemente indicative ale abuzului de substanțe. (2)

Aspectul financiar al consumului de droguri este adesea evidențiat prin probleme financiare inexplicabile, cereri sau împrumuturi repetate de bani fără un scop clar și recurgerea la vânzarea bunurilor personale pentru a menține obiceiul - un indiciu clar al provocărilor cu care se confruntă cei implicați în abuz de substanțe.

Implicarea în probleme legale legate de abuzul de substanțe sau implicarea în activități ilegale ca mijloc de susținere a consumului de droguri reprezintă un semnal comportamental critic, care necesită o atenție imediată și tentative de intervenție prompte din partea familiei sau a persoanelor apropiate, întrucât acestea pot avea repercusiuni grave asupra vieții acestora. (3)

Repercusiunile sociale ale consumului de droguri sunt adesea văzute sub forma modificării relațiilor personale. Persoanele în cauză pot trece la un nou cerc social, asociindu-se cu oameni care împărtășesc obiceiuri similare, neglijând în același timp prieteniile stabilite anterior, care ar putea să nu se alinieze cu stilul lor de viață actual.

Consumul de droguri contribuie frecvent la creșterea conflictelor în cadrul relațiilor de familie. Întreruperea comunicării, tensiunea crescută în familie și un sentiment general de deconectare sunt provocări frecvente cu care se confruntă persoanele care consumă substanțe.

Descoperirea unor obiecte asociate consumului de droguri este un indicator tangibil al acestui obicei. Articole precum seringi, atunci când se găsesc în obiectele personale sau în spațiile de locuit, alături de mirosuri neobișnuite, oferă dovezi concrete ale dependenței de droguri, sugerând faptul că acest obicei nu este unul ocazional, ci ar putea avea un caracter de dependență. (4)

Semne psihologice

Impactul psihologic al consumului de droguri este profund, ducând adesea la schimbări de dispoziție inexplicabile și drastice. Acestea pot varia de la iritabilitate și anxietate până la perioade de depresie, reflectând turbulența emoțională experimentată de persoanele care se confruntă cu abuzul de substanțe.

Funcțiile cognitive nu sunt imune la efectele consumului de droguri. Persoanele ce prezintă astfel de obiceiuri pot întâmpina dificultăți de concentrare, tulburări de memorie și un declin general al abilităților cognitive, subliniind și mai mult natura patologică și dăunătoare a abuzului de substanțe.

Semnele psihologice se pot extinde până la paranoia și halucinații, unde aceștia pot experimenta temeri sau suspiciuni nefondate și distorsiuni în viziunea asupra lumii și a persoanelor din jur, manifestându-se în mod potențial evident prin schimbări în comportament, acesta putând deveni agresiv din cauza posibilității de percepere a oamenilor în mod eronat. Aceste manifestări oferă informații suplimentare despre consumul potențial de droguri și impactul acestuia asupra bunăstării mintale. (5)

Concluzie

Recunoașterea semnelor consumului de droguri nu este doar o preocupare individuală, ci și a societății, din cauza impactului pe care acesta în are asupra sa. Conștientizarea semnelor că o persoană se droghează este esențială pentru toate persoanele care au contact cu aceasta, anumite membrii familiei, prieteni, educatori și medici deopotrivă.

Abordarea persoanelor care suferă de o astfel de dependență cu empatie și înțelegere și încurajarea acestora să caute ajutor profesional, inclusiv programe de consiliere și reabilitare pentru dependență, este esențială pentru facilitarea recuperării de durată. Prin împuternicirea oamenilor să recâștige controlul asupra vieții lor, contribuim nu numai la bunăstarea lor, ci și la eforturile colective de a aborda problema generalizată a consumului de droguri în comunitățile noastre.


Data actualizare: 04-12-2023 | creare: 04-12-2023 | Vizite: 1180
Bibliografie
1. Signs and Symptoms of Drug Misuse in Adults, https://www.gatewayfoundation.org/about-gateway-foundation/faqs/signs-and-symptoms-of-drug-abuse-in-adults/
2. Bugbee BA, Beck KH, Fryer CS, Arria AM. Substance Use, Academic Performance, and Academic Engagement Among High School Seniors. J Sch Health. 2019 Feb;89(2):145-156. doi: 10.1111/josh.12723. PMID: 30604451; PMCID: PMC6373775.
3. Legal Consequences Of Drug Abuse, https://blackbearrehab.com/blog/legal-consequences-of-drug-abuse/
4. The Impact of Drugs on Society, https://www.justice.gov/archive/ndic/pubs11/18862/impact.htm
5. Drugs and mental health, https://www.mentalhealth.org.uk/explore-mental-health/a-z-topics/drugs-and-mental-health
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum recunoști un copil care se droghează
  •