Dependența de bere - când și cum se instalează (și cum să te ferești de ea)
Autor: Teodorescu Mihai
Berea este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume, ocupând la momentul actual poziția secundă într-un clasament al celor mai consumate băuturi alcoolice pure. Acest lucru se datorează în special modificării de preferințe ale consumatorilor de alcool din Europa, regiune în care berea și vinul au devenit favoritele oamenilor, în detrimentul băuturilor spirtoase. Conform raportul publicat în anul 2018 de Organizația Mondială a Sănătății, românii sunt cei mai mari consumatori de alcool din Europa, berea constituind băutura principală aleasă de către aceștia. Tocmai din acest motiv, dependența de bere poate fi considerată una dintre cele mai comune tulburări progresive întâlnite în România. (1) (2) (4)
Comparativ cu băuturile spirtoase, berea are un conținut scăzut de alcool, ceea ce poate induce ideea că nu este posibilă dependența de bere. O astfel de dependență este însă posibilă, deoarece berea conține, ca orice altă băutură provenită din fermentarea zaharurilor, alcool etilic. În plus, majoritatea persoanelor care ajung să consume cantități mari de bere sunt totodată consumatori și de alte băuturi alcoolice. Tulburarea de consum de alcool este o afecțiune cronică recidivantă a creierului ce se caracterizează printr-o stare emoțională negativă apărută în lipsa alcoolului și a unei incapacități de controlare a consumului de alcool. Abuzul de bere, ce se instalează premergător dependenței de bere, constă în consumul regulat al acestei băuturi și în nerespectarea cantității optime acceptate pentru consum.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a maximum 660 de ml de bere pe zi, în cazul bărbaților, și a maximum 330 ml de bere pe zi, în cazul femeilor. De asemenea, este recomandat ca în cel puțin una dintre zilele săptămânii să nu se consume alcool. (3)
Când și cum se instalează dependența de bere?
Un bărbat care consumă zilnic una sau două beri nu poate fi considerat dependent de bere, deoarece dozele consumate sunt moderate, conform recomandărilor specialiștilor. Șansele de dezvoltare a unei tulburări de consum cresc atunci când sunt depășite cantitățile recomandate. Astfel, un bărbat care zilnic consumă trei sau mai multe beri poate fi încadrat într-un grup de risc. În cazul femeilor, situația este diferită. Deși este recomandat consumul unei singuri beri pe zi, nu se poate vorbi de alcoolism sau de abuz de alcool în situația în care zilnic sunt consumate două beri. (3)
Consumul de bere pe o perioadă îndelungată de timp va duce la o creștere a toleranței organismului în fața alcoolului. Din acest motiv se poate ajunge la creșterea cantității de bere ingerată, pentru a putea obține în continuare aceleași efecte. Nu doar cantitatea de bere consumată este relevantă pentru stabilirea unei dependențe, ci și eventualele modificări de comportament apărute din cauza alcoolului. Atunci când există o stare de disconfort intensă în lipsa alcoolului, într-o perioadă de abstinență, se poate vorbi despre un grad de dependență. (5) (6)
Persoanele dependente de alcool își pot pune în pericol sănătatea, statisticile fiind extrem de relevante: anual sunt înregistrate 3 milioane de decese din cauza consumului nociv de alcool, ceea ce reprezintă 5,3% din totalul deceselor. Consumul de alcool reprezintă un factor cauzal în peste 200 de afecțiuni, fiind asociat, printre altele, cu tulburările psihice și de comportament, afecțiunile cardiovasculare sau ciroza hepatică. Utilizarea excesivă a alcoolului poate fi dăunătoare și pentru persoanele apropiate, un consumator dependent de alcool fiind considerat o povară pentru societate. (5) (6)
Cum poate fi prevenită dependența de bere sau cum poate fi ea stopată, odată instalată?
Persoanele consumatoare de bere se pot feri de dependență prin moderarea consumului la maximum două beri pe zi, conform recomandărilor specialiștilor. Atunci când consumul de bere afectează sănătatea fizică și sunt remarcate efecte adverse, precum creșterea în greutate, tahicardie, reflux gastroesofagian sau o reducere a activității sistemului nervos central, ce se manifestă printr-o incapacitate de concentrare și de controlare a mișcărilor, poate fi necesară stoparea consumului. Pentru a putea realiza acest lucru, trebuie să fie eliminate tentațiile din casă și să se evite consumul de unul singur. De asemenea, persoana dependentă trebuie să fie conștientă de efectele negative ale consumului în exces de băuturi alcoolice, inclusiv al berii. (1)
Înainte de a stabili dacă este vorba de o dependență, se poate recurge la stoparea consumului de bere. Dacă în timpul abstinenței apar simptomele sevrajului (anxietate, iritabilitate, oboseală, modificări de dispoziție, tahicardie, coșmaruri, tremor, transpirații, halucinații, confuzie, durere de cap sau gândire încețoșată) în mod cert este vorba de o formă severă sau moderată de alcoolism. Simptomele apărute în timpul procesului de retragere a dependenței ar putea provoca inclusiv decesul, astfel că cel mai recomandat este ca dependența să fie tratată cu ajutorul unui specialist. Tratamentul individualizat de detoxifiere medicală cu alcool reprezintă primul pas în reabilitare. Un astfel de tratament poate fi efectuat într-un centru de reabilitare, sub atenta supraveghere a unui cadru medical. (1) (7)
(2) Global status report on alcohol and health 2018, link: https://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en/
(3) Beer Addiction: Thin Line Between Moderate Drinking and Alcoholism, link: https://addictionresource.com/alcohol/resources/beer-addiction
(4) Romanians rank among the biggest alcohol drinkers in Europe and prefer beer over wine, link: https://business-review.eu/business/romanians-rank-among-the-biggest-alcohol-drinkers-in-europe-and-prefer-beer-over-wine-185270
(5) Alcohol, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol
(6) Harmful use of alcohol kills more than 3 million people each year, most of them men, link: https://www.who.int/news-room/detail/21-09-2018-harmful-use-of-alcohol-kills-more-than-3-million-people-each-year-most-of-them-men
(7) Beer Abuse, Addiction, And Treatment Options, link: https://www.addictioncampuses.com/alcohol/beer
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Desi nu consum alcool decat f rar, intr-o zi m-am intins mai mult si am baut cam 3 l de bere
- Beau zilnic 2 l de bere
- De la ora 4 nu mai pot dormi
- Picioare umflate de la bere
- Nu pot sa -ragai- dupa ce beau bere sau suc
- Inima schioapa
- Bere - diabet tip 1