Secreții / scurgeri genitale la bărbați - cauze, diagnostic, tratament

©

Autor:

Secreții / scurgeri genitale la bărbați - cauze, diagnostic, tratament

Secrețiile sau scurgerile genitale la bărbați pot fi un semn al unei probleme de sănătate, în general de origine infecțioasă sau traumatică. Vizibile în general în zona penisului, scurgerile genitale pot afecta și alte părți ale sistemului reproductiv masculin, precum prostata sau uretra. Secrețiile sau scurgerile genitale la bărbați pot fi însoțite de alte simptome, precum dureri la urinare, sensibilitate în regiunea genitală, sânge în urină sau în secrețiile genitale. (1, 2)

 

Cauzele secrețiilor genitale la bărbați:

  • infecțiile cu transmitere sexuală (reprezintă cele mai comune cauze ale secrețiilor genitale la bărbați);
  • balanita (inflamația capului penisului și a prepuțului poate fi o cauză a secrețiilor genitale la bărbați);
  • prostatita (inflamația prostatei poate provoca secreții genitale la bărbați, precum și dureri în zona pelviană);
  • traumatisme sau iritații (orice traumatism sau iritație a penisului sau a uretrei poate cauza secreții genitale la bărbați). (1, 2)

 

În cazuri foarte rare, scurgeri genitale la bărbați pot fi un simptom al cancerelor care implică componente ale sistemului reproductiv masculin, precum cancerul penial sau cancerul de prostată. (3)

 

Diagnostic

Diagnosticul secrețiilor genitale la bărbați implică, de obicei, examinarea fizică, analize de sânge și de urină și analize ale secrețiilor genitale. În general, examinarea fizică și evaluarea istoricului medical al pacientului nu sunt suficiente pentru stabilirea unui diagnostic. De aceea, medicul poate preleva o probă de secreție pentru a o examina în laborator și a determina cauza exactă a secreției. (1, 2)

 

Tratament

Tratamentul secrețiilor genitale la bărbați depinde de cauza lor. În cazul infecțiilor cu transmitere sexuală, de obicei sunt prescrise antibiotice cu spectru larg, care trebuie administrate pentru minimum 5-7 zile. De asemenea, medicamentele antibiotice pot fi prescrise și în cazul prostatitei sau a balanitei. În funcție de cauze, balanita poate necesita tratament cu medicamente antifungice. În ceea ce privește prostatita, în cazurile severe se poate impune internarea în spital și administrarea de antibiotice prin perfuzie. În cazurile de traumatisme sau iritații, este important să se evite orice factori de iritare și să se acorde o atenție deosebită igienei. (1, 2, 4)

 

Prevenție

În general, prevenirea secrețiilor genitale la bărbați implică reducerea riscului de infecții cu transmitere sexuală prin utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual și prin evitarea contactului cu fluidele corpului ale altor persoane. De asemenea, este important să vă mențineți igiena personală și să vă efectuați examene regulate de sănătate, pentru a depista eventuale probleme în stadiile incipiente. (1, 4)

 

Recomandări

Este important să nu ignorați secrețiile genitale, deoarece acestea pot fi semne ale unei probleme de sănătate mai grave. Dacă aveți secreții genitale sau alte simptome neobișnuite la nivelul organelor genitale, consultați un medic cât mai curând posibil. (1, 2)


Data actualizare: 23-02-2023 | creare: 23-02-2023 | Vizite: 20001
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: