Condilomatoza genitală
Autor: Domșa Dariana
Condilomatoza genitală este o afecțiune a pielii care apare ca urmare a infecției cu virusul papiloma uman (HPV), fiind considerată în prezent una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Condiloamele genitale sunt leziuni în formă de negi, care pot să apară la nivelul organelor genitale, anusului și gurii, atât la femei, cât și la bărbați. (1, 2, 3)
Cauze
Infecția cu virusul papiloma uman este cauza principală a condilomatozei genitale. Infecția se poate transmite prin contactul cu pielea sau mucoasele infectate, de obicei prin contact sexual, iar uneori, infecția poate fi prezentă fără simptome sau semne vizibile, ceea ce poate face dificilă detectarea și prevenirea răspândirii sale.
Există peste 100 de tulpini diferite de HPV, dar cele mai frecvente tulpini care cauzează condilomatoza genitală sunt HPV-6 și HPV-11, considerate „cu risc scăzut”, deoarece nu cauzează cancer. Cu toate acestea, alte tulpini de HPV care pot fi transmise concomitent sunt considerate „cu risc ridicat” și pot cauza cancere ale colului uterin, anusului și altor zone ale corpului.
Alți factorii de risc pentru dezvoltarea condiloamelor genitale includ:
- sistemul imunitar slăbit (persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele care suferă de HIV sau care folosesc medicamente imunosupresoare, sunt mai vulnerabile la infecția cu HPV și implicit la dezvoltarea condiloamelor genitale);
- fumatul (poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul de infecție cu HPV și de dezvoltare a condiloamelor genitale);
- stresul (stresul cronic poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul de infecție cu HPV și de dezvoltare a condiloamelor genitale). (1, 3)
Simptomele
Condilomatoza genitală poate să nu prezinte simptome vizibile sau să producă simptome ușoare și, de aceea, mulți oameni infectați cu HPV pot să nu fie conștienți de infecție. Unul dintre primele semne ale condilomatozei genitale ar putea fi apariția în orice zonă a organelor genitale sau a anusului a unor negi genitali. Negii genitali apar sub formă de excrescențe mici și moi, cu o textură asemănătoare cu cea a conopidei. Negii genitali pot avea dimensiuni variabile și în unele cazuri pot fi dureroși. Prezența negilor genitali (condiloame) poate cauza mâncărime sau sângerare la contactul sexual.
Uneori, negii genitali pot fi localizați în interiorul vaginului sau în uretra și pot cauza durere sau sângerare la urinare, iar în cazuri rare, poate apărea sângerare vaginală anormală. Deși condiloamele genitale nu sunt periculoase în sine, acestea pot fi inconfortabile și pot provoca anxietate și stres. De altfel, pot fi un semn de infecție cu HPV, care poate crește riscul de cancer al colului uterin, anusului sau altor zone ale corpului. (1, 2, 4)
Tratament
Tratamentul condilomatozei genitale se concentrează pe îndepărtarea negilor genitali și pe prevenirea reapariției acestora. Unele infecții cu HPV se pot rezolva spontan în decurs de câteva luni sau ani, fără a necesita tratament. Cu toate acestea, în cazul apariției simptomelor sau în cazul în care infecția este persistentă, se pot recomanda următoarele opțiuni de tratament:
- utilizarea de medicamente topice (implică aplicarea unui unguent sau a unei creme pe zona afectată);
- tratament cu crioterapie (implică înghețarea condiloamelor cu azot lichid - poate fi o opțiune eficientă în cazul condiloamelor mai mari sau mai profunde);
- tratament chirurgical (îndepărtarea chirurgicală a condiloamelor poate fi necesară în cazul unor leziuni mai mari sau mai rezistente la alte forme de tratament). (1, 2, 5)
Când prezintă condilomatoza genitală un risc pentru sănătate?
Condilomatoza genitală, cauzată de infecția cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), poate prezenta un risc pentru sănătate în cazul dezvoltării unor leziuni precanceroase. De asemenea, infecția cu anumite tulpini de HPV poate crește riscul de dezvoltare a altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de penis sau de gât. Totodată, condilomatoza genitală prezintă un risc pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV sau care urmează un tratament imunosupresor, ele fiind mai expuse la complicații legate de infecția cu HPV, complicații ce pot include creșterea numărului de leziuni genitale sau chiar a leziunilor precanceroase. (1, 3, 4)
(2) Patient education: Genital warts in women (Beyond the Basics), https://www.uptodate.com/contents/genital-warts-in-women-beyond-the-basics
(3) Genital HPV Infection – Basic Fact Sheet, https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm
(4) Genital warts, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/symptoms-causes/syc-20355234
(5) Treating vaginal and vulval condylomatosis with the laser, https://laserginecologico.es/en/blog/treating-vaginal-and-vulval-condylomatosis-with-the-laser
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hpv sfaturi
- Papanicolau C3 ascus posibil LSIL prin infectie HPV
- HPV high risk
- HPV 16, sotia are, eu nu!
- Conizatie - necesara neaparat?
- Neg intre testicule si anus
- Negi genitali?
- Condiloame genitale
- Iubitului meu i s a depistat HPV. Ce control sr trebui sa fac?
- Intepretare rezultat hpv