Schimbările de temperatură pot influența rata de transmisie a bolilor infecțioase

©

Autor:

Schimbările de temperatură pot influența rata de transmisie a bolilor infecțioase
Fluctuațiile de temperatură, cum ar fi valurile de căldură, pot avea efecte foarte diferite asupra ratelor de infecție și asupra rezultatelor bolilor infecțioase, în funcție de temperatura medie de fond, se arată într-un studiu publicat în jurnalul eLife.
Studiul sugerează că va fi din ce în ce mai dificil să se prezică consecințele schimbărilor climatice asupra interacțiunilor dintre agenții patogeni și organismul gazdei, pe măsură ce temperaturile globale cresc și evenimentele meteorologice extreme devin mai frecvente.

Bolile infecțioase au efecte ecologice profunde asupra populațiilor umane, agricole și sălbatice. Este bine-cunoscut faptul că interacțiunile dintre agenții patogeni și gazdele lor sunt sensibile la schimbările de temperatură. Însă, ceea ce este mai puțin înțeles este modul în care variația bruscă și extremă a temperaturii afectează această relație și modul în care aceasta influențează ratele generale de infecție și rezultatele bolii.

În studiul actual, cercetătorii au examinat efectele diferitelor temperaturi asupra trăsăturilor unui organism gazdă (crustaceul daphnia magna) și cunoscutul său parazit intestinal, odospora colligata. Transmiterea parazitului este reprezentativă pentru transmiterea clasică de mediu, similară cu cea observată cu boli precum SARS-CoV-2 și holera.

Echipa a analizat modul în care organismele au răspuns la trei regimuri de temperatură distincte: o temperatură constantă și două regimuri de temperatură variabile, cu fluctuații zilnice de +/- 3°C și valuri de căldură de trei zile cu 6°C peste temperatura ambiantă. Ulterior, cercetătorii au măsurat durata de viață a crustaceelor, fertilitatea, starea infecției și numărul de spori de paraziți din intestinul lor. Apoi, au procesat datele într-un model statistic pentru a compara impactul celor trei regimuri diferite de temperatură.

Echipa a descoperit de asemenea, faptul că fluctuațiile zilnice de temperatură au redus infecțiozitatea și sarcina de spori a parazitului. Cu toate acestea, prin contrast, infecțiozitatea paraziților după un val de căldură a fost aproape aceeași cu infecțiozitatea celor menținuți la temperatură constantă. Mai mult, numărul de spori din gazda crustaceelor ​​a crescut în urma „valului de căldură” de trei zile, atunci când temperatura constantă de fundal a fost de 16°C. Acest lucru sugerează faptul că efectele variației temperaturii diferă în funcție de temperatura medie de fond și dacă aceasta este aproape de temperatura optimă pentru parazit. Descoperirile arată că variația temperaturii modifică rezultatul interacțiunilor gazdă-patogen în moduri complexe.

sursa: Science Daily
foto: Dieter Ebert (CC BY 4.0)

Data actualizare: 18-02-2022 | creare: 18-02-2022 | Vizite: 425
Bibliografie
Climate change and extreme weather will have complex effects on disease transmission, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220215113437.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum