Oamenii de știință estimează perioada de incubație a variolei maimuțelor din 2022

©

Autor:

Oamenii de știință estimează perioada de incubație a variolei maimuțelor din 2022
Într-un nou studiu al cercetătorilor olandezi, aceștia au calculat perioada de incubație a variolei maimuței, un agent infecțios viral ce afectează oamenii și animalele deopotrivă și apărut recent în multiple țări în care această boală nu este endemică.
Conform oamenilor de știință, analiza a fost realizată prin evaluarea timpului raportat de expunere și perioadele în care au apărut simptomele la cei 18 participanți ce au fost detectați cu acest virus până la data de 31 mai 2022.

În total, în Olanda au fost identificate 31 de cazuri de variola maimuței confirmate prin teste de laborator, vârstele persoanelor în cauză variind între 23 și 64 de ani, iar acestea fiind exclusiv de sex masculin. La data colectării datelor, din cei 31 de bărbați 18 au resimțit simptome specifice variolei, fiind rugați de cercetători să declare intervalul de timp care trecuse de la infectare până la apariția simptomelor și lungimea perioadei în care acestea au fost resimțite. În general, datele ce au fost obținute pe această cale se suprapuneau cu un eveniment la care bărbații au participat, corelat cu o posibilă sursă de infectare.

Studiul a fost realizat prin intermediul unor distribuții parametrice, cu ajutorul cărora au fost evaluate perioadele de incubație întâlnite în cadrul celor 18 cazuri analizate în lucrare, fundamentul acestora fiind reprezentat de momentul apariției simptomelor și de istoricul expunerii la virus. Astfel, rezultatele au arătat că distribuția în care s-a regăsit cel mai bine perioada de incubație a fost cea lognormală, o valoare medie a acesteia reieșind că este de 8 zile și jumătate. De asemenea, echipa a reușit să estimeze și faptul că aproximativ 2% din cazurile de variolă pot prezenta simptomele inițiale la mai mult de 21 de zile de la expunere.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, o gamă vastă de variații ale acestei perioade de incubație, afirmând, totuși, că perioada de carantină de 21 de zile care se practică în prezent este suficientă pentru a limita răspândirea acestui virus. Oamenii de știință concluzionează avertizând că, pe măsură ce numărul de cazuri crește, modalitățile de răspândire a virusului se vor înmulții, astfel că vor fi necesare actualizări ale calculelor pe care aceștia le-au făcut. De aceea, specialiștii menționează faptul că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina cu exactitate perioada de incubație, urmate de verificări periodice prin care să se sesizeze potențialele modificări.

sursa: News Medical
foto: NIAID

Data actualizare: 22-06-2022 | creare: 22-06-2022 | Vizite: 363
Bibliografie
Scientists estimate the incubation period of 2022 monkeypox, link: https://www.news-medical.net/news/20220615/Scientists-estimate-the-incubation-period-of-2022-monkeypox.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Variola maimuței: care este originea focarelor bolii în țările non-endemice?
  • Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
  • Simptomele neuropsihiatrice apar în peste 50% din infecțiile cu variola maimuței
  •