Scăderea în greutate: elementul cheie pentru prevenția gutei

O analiză recent publicată JAMA Network Open oferă noi perspective cu privire la rolul optimizării stilului de viață în prevenția gutei, în special a analizat implicațiile obezității și ale managementul greutății corporale în mecanismul gutei.
În continuare sunt cunoscuți foarte puțini factori de risc modificabili ai acestei afecțiuni metabolice.
Citiți pe larg despre cauze, semne și simptome și tratamentul gutei în articol.
În acest sens, Natalie McCornick, autorul principal al studiului, și colegii din cadrul Școlii Medicale Harvard și al Spitalului General din Massachusetts din Boston, și-au propus să estimeze proporția cazurilor de gută care ar putea fi evitate. Aceștia au utilizat datele colectate în cadrul Health Professionals Follow-up Study.
Pentru lucrarea de față, cercetătorii au monitorizat 44.654 bărbați care au luat parte la studiu, fără istoric medical de gută, cu o medie de vârstă de 54 de ani, raportată la începutul studiului în 1986, până în 2012.
Aceștia au analizat 4 factori de risc atribuiți gutei:
- Indicele de masă corporală
- Consumul de alcool
- Aderența la dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – abordări alimentare pentru stoparea hipertensiunii)
- Absența tratamentului cu diuretice, recomandate frecvent în managementul hipertensiunii arteriale sau al insuficienței cardiace.
În cei 26 ani cât a durat monitorizarea, aproximativ 4% dintre bărbați au dezvoltat gută, cea mai comună formă de artrită inflamatorie.
De asemenea, s-a observat că bărbații cu obezitate au un risc de 2,65 ori mai mare de a dezvolta gută, comparativ cu cei cu greutatea în limitele considerate sănătoase.
Dacă ne-am adresa simultan celor 4 factori de risc – scăderea în greutate și/sau prevenția obezității, reducerea sau eliminarea consumului de alcool, prevenția afecțiunilor tratate cu diuretice și adoptarea principiilor dietei DASH – 77% dintre cazurile noi de gută nu ar mai exista, menționează Hyon K. Choi.
Mai mult decât atât, potrivit cercetărilor, dacă nu includem și managementul greutății corporale printre factorii de risc vizați, niciunul dintre factorii de mai sus, priviți individual, nu mai este reprezentativ pentru prevenția gutei. Deși nu s-a putut stabili o relație de cauzalitate, scăderea în greutate este un element cheie pentru prevenția acestei afecțiuni, prin strategii de optimizare a stilului de viață; relație care necesită a fi confirmată prin cercetări extensive.
Rezultatele studiului nu se adresează persoanelor care suferă deja de gută, însă multe dintre acestea se întreabă dacă ar fi putut lua măsuri pentru a o preveni.
Prin intermediul analizei s-a evidențiat că reducerea progresivă a greutății, prin adoptarea unei alimentații bogate în fructe și legume, lactate cu conținut redus de grăsime, cereale integrale, nuci și semințe, respectiv sărace în carne roșie, produse de carne procesată, băuturi îndulcite cu zahăr – este o metodă susținută de dovezi științifice de a preveni apariția gutei.
V-ar putea interesa și articolele următoare:
Principiile Dietei DASH
Dieta DASH și rolul ei în prevenția gutei
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Relația dintre ciupercile din „mycobiome” și comportamentul lor poate fi influențată de imunitatea tonică și de factorii de mediu
- Poluarea aerului și exercițiile fizice: când să faci mai multe sau mai puține
- Expunerea la spațiu verde a redus nivelurile de depresie și anxietate din timpul pandemiei COVID-19
- Vacanțele pot prelungi durata de viață
- Guta sau altceva?
- Ce fel de doctor sa contactez - atacuri de guta
- Guta - cine il poate ajuta?
- Tratament naturist pt. guta
- Despre gută!
- Guta
- Ce este guta?
- Tratament guta - acid uric valoare mica
- Tratament guta