Efectele negative ale sedentarismului pot fi contracarate prin creșterea nivelului de activitate fizică
Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), efectele negative ale sedentarismului pot fi contracarate prin creșterea nivelului de activitate fizică săptămânală recomandat. Rezultatele au fost publicate în noile ghiduri mondiale despre activitatea fizică și sedentarism, în British Journal of Sports Medicine. Ele sugerează că creșterea activității fizice poate combate riscul de deces prematur datorat sedentarismului.
Ghidurile indică o corelație între timpul prelungit de sedentarism și riscul crescut de boli grave, precum și de deces prematur.
Studiul a inclus peste 44.000 de persoane din 4 țări iar rezultatele arată că un timp prelungit de sedentarism zilnic se asociază cu un risc semnificativ crescut de deces, mai ales la indivizii care sunt inactivi din punct de vedere fizic.
Timpul prelungit de sedentarism s-a referit la lipsa activității fizice pe o durată de peste 10 ore, zilnic.
Conform rezultatelor, 30-40 de minute de activitate fizică moderată sau intensă, zilnic, determină o reducere importantă a riscului de deces.
Ghidurile susțin că nu există suficiente dovezi care să recomande o durată maximă de timp petrecut în sedentarism. Totuși, oricine, indiferent de vârstă sau abilități, ar trebui să limiteze această durată, înlocuind-o cu sport.
Potrivit ghidurilor, orice formă de activitate fizică este importantă, de la urcatul scărilor sau o plimbare în jurul blocului, până la alergat, mers cu bicicleta, un antrenament pe intervale de intensitate sau un sport de echipă.
OMS recomandă 150-300 minute de activitate moderată sau cel puțin 75-100 minute de activitate intensă, săptămânal. Totuși, se subliniază faptul că orice nivel de activitate fizică este mai important decât deloc.
Printre beneficiile creșterii nivelului de efort se numără dezvoltarea unei sănătăți mentale și fizice, precum și scăderea riscului de moarte prematură și creșterea economiei globale. Oamenii care fac sport sunt mai productivi și au un risc mai scăzut de îmbolnăvire și deces la vârste tinere.
Potrivit estimărilor cercetătorilor, cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată săptămânală, ar crește anual produsul intern brut (PIB) cu 0,15%-0,24%, între perioada actuală și anul 2050.
Ghidurile au fost dezvoltate de către peste 40 de cercetători de pe 6 continente.
Recomandările cele mai importante sunt:
- Efectuarea săptămânală a 150-300 minute de activitate moderată sau 75-150 de minute de sport intens sau orice combinație echivalentă între activitatea moderată și intensă
- Efectuarea a unor activități care cresc forța musculară, precum ridicat greutăți, la intensitate moderată sau intensă, timp de 2 sau mai multe zile, săptămânal
- Reducerea timpului de sedentarism
- Persoanele vârstnice, peste 65 de ani, ar trebui să efectueze antrenamente funcționale și de forță la intensitate moderată și intensă, timp de cel puțin 3 zile, săptămânal
- Femeile ar trebui să efectueze activitate fizică regulată atât pe parcursul sarcinii cât și după naștere, care să includă exerciții aerobice, de creștere a forței și de întindere
- Activitatea fizică ușoară nu determină o creștere importantă a frecvenței cardiace sau respiratorii, un exemplu fiind plimbatul
- Activitatea fizică moderată crește frecvența cardiacă, determinând o lipsa de aer care încă permite vorbirea (printre exemple se numără dansul, strângerea frunzelor sau mersul rapid)
- Activitatea fizică intensă crește foarte mult frecvența cardiacă și respiratorie, câteva exemple fiind ciclismul, alergatul, înotul, căratul de obiecte grele, jucatul tenisului, urcatul scărilor
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simpla prezenţă a oamenilor în spaţiile de interior determină curăţarea aerului de substanţe chimice
- O dietă sănătoasă poate îmbunătăți calitatea somnului și reduce riscul de apnee în somn
- Fumatul identificat ca factor cheie în declinul cognitiv accelerat
- Emanațiile umane naturale și înălbitorul produc noi substanțe chimice aeriene, atunci când sunt combinate
- Durere partea dreapta sub coasta
- Durere spate.. slujba 8 ore pe scaun
- Obezitate declansata pe fond psihic?
- Junghi in dreptul inimii de 3 ori pana acum..
- Trebuie sa slabesc 9 kg.. ce imi recomandati?
- Viata sedentara.. dietele de slabire
- Tensiunea arteriala si sedentarismul
- Oare sunt probleme grave ?