SARS-CoV-2 în timpul sarcinii - noi descoperiri
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Cercetătorii de la Institutul Karolinska și Spitalul Universitar Karolinska au analizat, în cadrul unui studiu, legătura dintre un rezultat pozitiv al testului pentru SARS-CoV-2 în timpul nașterii și complicațiile la mame și nou-născuți.
Aproape două din trei femei cu COVID-19 au fost asimptomatice și nu a fost observată o prevalență mai mare a complicațiilor în timpul nașterii sau a problemelor de sănătate la nou-născuți. Însă, preeclampsia a fost frecventă la femeile infectate.
Studiul a fost publicat în revista JAMA.
La sfărșitul lunii martie, Spitalul Universitar Karolinska din Suedia a testat pentru noul coronavirus toate femeile însărcinate, internate pentru naștere. Oamenii de știință au asociat aceste date cu cele înregistrate în Registrul Suedez al Sarcinii pentru cele 2682 de femei care au născut în spital între 25 martie-24 iulie 2020. Aceștia au comparat femeile testate pozitiv cu cele ale căror teste au fost negative, împărțind cele două grupuri în funcție de vârstă, indicele de masă corporală, nivelul educațional, țara nașterii, statutul de fumător, conviețuirea și starea de sănătate dinaintea sarcinii.
156 de femei au fost testate pozitiv, dintre acestea, 65% fiind asimptomatice. Nu a existat nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic în ceea ce privește tipul nașterii, hemoragia, utilizarea epiduralei, nașterea prematură, durata perioadei de spitalizare sau alăptarea, între femeile infectate și cele neinfectate. De asemenea, nu au existat diferențe în ceea ce privește scorurile Apgar ale nou-născuților sau greutatea la naștere.
Din motive încă neclare, femeile cu COVID-19 prezintă o prevalență mai scăzută a travaliului indus și o prevalență mai mare a preeclampsiei. Cercetătorul Dr. Mia Ahlberg susține că un posibil motiv ar fi faptul că preeclampsia și COVID-19 au impact asupra mai multor organe și pot prezenta simptome similare. Aceasta susține și că faptul că majoritatea femeilor pozitive au fost asimptomatice afectează probabil rezulatele studiului.
Dr. Ahlberg explică faptul că proporția femeilor simptomatice a fost prea mică pentru a putea fi analizat dacă aceste femei prezintă un risc mai mare de complicații. Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili dacă femeile simptomatice și cele cu diferite grade al simptomelor reprezintă un grup de risc.
Prezentul studiu a arătat, de asemenea, că SARS-CoV-2 este mai des întâlnit la femeile cu un nivel educațional mai mic, precum și în cazul femeilor născute în Africa și Orientul Mijlociu, comparativ cu cele născute în țările nordice, inclusiv Suedia.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Imunitatea dobândită natural sau cea prin vaccinare: care oferă o mai mare protecție împotriva COVID-19?
- Imunitatea dobândită în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 poate fi similară cu cea obținută în urma vaccinării
- Anticoagulantele ar putea crește supraviețuirea la pacienții spitalizați pentru COVID-19
- Efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății mintale: persoanele cu simptome grave, predispuse riscului de depresie prelungită
intră pe forum