Cum influențează alimentația prognosticul pacienților cu COVID-19?
©
Autor: Teodorescu Mihai
Inflamația alimentară (răspuns inflamator al organismului la alimente care sunt percepute ca fiind străine sau periculoase) este legată de rezultate mai proaste la pacienții cu COVID-19, potrivit concluziilor unui studiu recent, publicat în jurnalul Nutrients.
Studiul, realizat de o echipă internațională de cercetătorii, a analizat datele a peste 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, ale căror informații de sănătate au fost incluse în baza de date UK Biobank. Dintre aceștia, peste o treime aveau înregistrate datele necesare pentru calcularea scorurilor indicelui inflamator al dietei, care le-a permis cercetătorilor să stabilească rolul modelelor alimentare în ceea ce privește ratele de infecție cu COVID-19 și ratele de supraviețuire.
Potrivit rezultatelor, persoanele cu o dietă pro-inflamatorie (definită în cadrul studiului ca fiind una bogată în alimente precum carne procesată, alimente prăjite și băuturi îndulcite cu zahăr și săraca în fructe și legume) au avut un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19. De asemenea, aceștia au prezentat un risc mai mare de deces din cauza bolii.
Studiul subliniază importanța menținerii unei alimentații sănătoase și echilibrate în timpul infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru a preveni eventualele complicații ale bolii. În plus, studiul sugerează că o dietă bogată în alimente antiinflamatorii, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, ar putea ajuta la protejarea împotriva infecției cu COVID-19 și a complicațiilor asociate cu aceasta.
sursa: News Medical
foto: RomarioIen / Shutterstock
Studiul, realizat de o echipă internațională de cercetătorii, a analizat datele a peste 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, ale căror informații de sănătate au fost incluse în baza de date UK Biobank. Dintre aceștia, peste o treime aveau înregistrate datele necesare pentru calcularea scorurilor indicelui inflamator al dietei, care le-a permis cercetătorilor să stabilească rolul modelelor alimentare în ceea ce privește ratele de infecție cu COVID-19 și ratele de supraviețuire.
Potrivit rezultatelor, persoanele cu o dietă pro-inflamatorie (definită în cadrul studiului ca fiind una bogată în alimente precum carne procesată, alimente prăjite și băuturi îndulcite cu zahăr și săraca în fructe și legume) au avut un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19. De asemenea, aceștia au prezentat un risc mai mare de deces din cauza bolii.
Studiul subliniază importanța menținerii unei alimentații sănătoase și echilibrate în timpul infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru a preveni eventualele complicații ale bolii. În plus, studiul sugerează că o dietă bogată în alimente antiinflamatorii, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, ar putea ajuta la protejarea împotriva infecției cu COVID-19 și a complicațiilor asociate cu aceasta.
sursa: News Medical
foto: RomarioIen / Shutterstock
Data actualizare: 16-02-2023 | creare: 16-02-2023 | Vizite: 377
Bibliografie
Dietary inflammation linked to worse outcomes in COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20230212/Dietary-inflammation-linked-to-worse-outcomes-in-COVID-19.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asociat cu medicamentele împotriva hepatitei C, Redemsivir are o eficiență crescută împotriva COVID-19
- Au fost identificate 7 forme de manifestare ușoară a COVID-19
- Un studiu RCSI oferă o perspectivă îmbunătățită asupra cauzelor sindromului COVID-19 pe termen lung
- Riscurile de miocardită asociate cu vaccinarea COVID-19
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chist operat recidivat
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie