De ce COVID-19 are impact doar asupra unor organe?

©

Autor:

De ce COVID-19 are impact doar asupra unor organe?
Propagarea selectivă a COVID-19 doar asupra unor organe ar putea fi explicată de un studiu recent, publicat în jurnalul medical Chaos.
Autorul studiului, Ernestro Estrada, cercetător la Universitatea din Zaragoza, a dezvoltat un model matematic care i-a permis să depisteze grupuri de proteine care acționează ca activatori primari pentru proteina pe care se bazează coronavirusul pentru a pătrunde în organism.

COVID-19 afectează în moduri diferite organele interne, în cazurile severe fiind remarcate tulburări de funcționare la nivelul plămânilor, inimii, ficatului, rinichilor şi a unor părți ale sistemului nervos. În afara acestor structuri, coronavirusul pare să nu aibă niciun impact. Ernesto Estrada, de la Universitatea din Zaragoza, a urmărit să ofere o explicație a modului în care este posibil ca daunele să se propage selectiv, mai degrabă decât să afecteze întregul corp.

Pentru a intra în celulele umane, coronavirusul se bazează pe interacțiuni cu o proteină abundentă, numită enzimă convertoare de angiotensină 2. Despre aceasta, Ernesto Estrada a declarat: „Acest receptor este omniprezent în majoritatea organelor umane, astfel încât, dacă virusul circulă în organism, poate intra și în alte organe și le poate afecta. Cu toate acestea, virusul afectează selectiv unele organe și nu toate, așa cum este de așteptat de la aceste mecanisme potențiale.”

Odată ce se află în interiorul unei celule umane, proteinele virusului interacționează cu cele din corp. COVID-19 dăunează doar unui subset de organe, semnalând faptul că trebuie să existe o cale diferită pentru transmiterea sa. Pentru a descoperi o cale plauzibilă, Estrada a considerat deplasările proteinelor predominante în plămâni și modul în care acestea interacționează cu proteinele din alte organe.

Ținând cont de acestea, Estrada a dezvoltat un model matematic care i-a permis să depisteze 59 de proteine la nivelul plămânilor, care pot activa enzima convertoare de angiotensină 2. Adăugând complexitatea procesului, unele proteine ​​există în aceeași celulă sau organ, dar altele nu. „Direcționarea unora dintre aceste proteine ​​în plămâni cu medicamente existente va preveni perturbarea proteinelor exprimate în alte organe decât plămânii, evitând insuficiența multiorgan, ceea ce, în multe cazuri, conduce la moartea pacientului”, a spus Estrada.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-08-2022 | creare: 18-08-2020 | Vizite: 703
Bibliografie
Why does COVID-19 impact only some organs, not others? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200811120150.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •