Consumul unei game largi de fructe și legume poate fi benefic pentru sănătate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition a analizat asociațiile dintre varietatea și cantitatea de fructe și legume consumate și riscul de mortalitate la adulții în vârstă din China, folosind în acest scop date din studiul de cohortă Guangzhou Biobank (GBCS). Rezultatele au evidențiat faptul că persoanele care au consumat mai multe tipuri de fructe și legume, au avut un risc redus de mortalitate din toate cauzele, cât și din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Studiul a inclus aproape 20.000 de participanți cu o vârstă medie de 62,7 ani, dintre care majoritatea erau femei. În timpul urmăririi, au fost înregistrate peste 4.300 de decese, cele mai multe determinate de boli cardiovasculare (1.678 de decese) și cancer (1.450 de decese). Cantitatea medie de fructe și legume consumată de participanți a fost de 2.508 g/săptămână.
Rezultatele au arătat că o varietate mai mare a aportului de fructe și legume a fost asociată cu un risc redus de mortalitate din toate cauzele și din cauze cardiovasculare în rândul adulților chinezi în vârstă. Mai mult, cercetătorii au observat că o varietate mai mare de fructe și legume verzi, albe și roșii/violet au fost asociate cu un risc mai mic de mortalitate.
Comparativ cu studiile anterioare, actualul studiu este primul care indică faptul că o varietate mai mare de fructe și legume consumate poate aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, în special pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Este important de menționat că studiul are câteva limitări, precum faptul că a inclus doar persoane din China și că datele au fost colectate între 2003 și 2008, ceea ce înseamnă că acestea nu pot fi generalizate la alte populații sau perioade de timp. De asemenea, este important să se ia în considerare faptul că varietatea de fructe și legume consumate poate fi influențată de factori socio-economici, culturali și personali, ceea ce poate afecta interpretarea rezultatelor.
sursa: News Medical
foto: Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com
Studiul a inclus aproape 20.000 de participanți cu o vârstă medie de 62,7 ani, dintre care majoritatea erau femei. În timpul urmăririi, au fost înregistrate peste 4.300 de decese, cele mai multe determinate de boli cardiovasculare (1.678 de decese) și cancer (1.450 de decese). Cantitatea medie de fructe și legume consumată de participanți a fost de 2.508 g/săptămână.
Rezultatele au arătat că o varietate mai mare a aportului de fructe și legume a fost asociată cu un risc redus de mortalitate din toate cauzele și din cauze cardiovasculare în rândul adulților chinezi în vârstă. Mai mult, cercetătorii au observat că o varietate mai mare de fructe și legume verzi, albe și roșii/violet au fost asociate cu un risc mai mic de mortalitate.
Comparativ cu studiile anterioare, actualul studiu este primul care indică faptul că o varietate mai mare de fructe și legume consumate poate aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, în special pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Este important de menționat că studiul are câteva limitări, precum faptul că a inclus doar persoane din China și că datele au fost colectate între 2003 și 2008, ceea ce înseamnă că acestea nu pot fi generalizate la alte populații sau perioade de timp. De asemenea, este important să se ia în considerare faptul că varietatea de fructe și legume consumate poate fi influențată de factori socio-economici, culturali și personali, ceea ce poate afecta interpretarea rezultatelor.
sursa: News Medical
foto: Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com
Data actualizare: 30-03-2023 | creare: 30-03-2023 | Vizite: 310
Bibliografie
Greater variety of fruit and vegetable consumption associated with lower mortality risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230328/Greater-variety-of-fruit-and-vegetable-consumption-associated-with-lower-mortality-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Alimentatie doar fructe.
- Consumul de fructe in cazul gastritei si refluxului gastro-esofagian
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte