S-a identificat un nou tratament posibil pentru migrenă

©

Autor:

S-a identificat un nou tratament posibil pentru migrenă
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago, Illinois, se poate să fi găsit o nouă modalitate de tratament a migrenelor cronice, prin descoperirea unui nou mecanism celular potențial pentru migrenă.
Studiul se numește „Complexitatea neuronală este atenuată în modelele preclinice de migrenă și restabilită prin inhibarea HDAC6”, a fost publicat în jurnalul științific eLife și o are ca autor principal pe Amynah Pradhan, conferențiar universitar la Catedra de Psihiatrie din cadrul Universității din Chicago, Illinois, care a studiat intens neurobiologia durerii și a cefaleei.

Pradhan a sugerat că plasticitatea neuronală, definită ca procesul dinamic de direcționare și redirecționare a conexiunilor dintre celulele nervoase, este esențială pentru cauzele și pentru tratamentul tulburărilor sistemului nervos central, spre exemplu durerea cronică, dependența și depresia. Sistemul nervos central primește stimuli din exterior și are proprietatea dinamică de a se schimba în funcție de aceștia, prin intermediul tubulinei, o proteină citoscheletică, care menține structura celulei. Tubulina este acetilată în organism, acest proces ducând la formarea unui citoschelet mai stabil, mai flexibil. De cealaltă parte, deacetilarea tubulinei de către histon deacetilaza 6 (HDAC6), destabilizează citoscheletul.

Studiile pe șoareci cu migrenă cronică au identificat la aceștia o complexitate neuronală redusă. Astfel, restabilizarea citoscheletului determinată de către acetilarea tubulinei prin intermediul inhibării HDAC6, a restaurat complexitatea celulelor nervoase și a ameliorat durerea asociată migrenei.

„Blocarea HDAC6 ar permite neuronilor să-și restabilească flexibilitatea, astfel încât creierul ar fi mai receptiv la alte tipuri de tratamente. În acest model de studiu putem spune că este posibil ca persoanele care suferă de migrenă cronică să aibă o flexibilitate neuronală scăzută. Dacă putem restabili această complexitate, i-am scoate din acel ciclu”, a spus Amynah Pradhan.

Migrena este o boală importantă, întrucât afectează 14% din populația globului, varianta cronică implică cefalee pentru mai mult de 15 zile pe lună și induce costuri ridicate pentru sistemul de sănătate. Tratamentele pentru migrenă ori sunt greu de tolerat, ori sunt eficiente doar parțial.

Cercetătorii au evidențiat prin acest studiu o strategie terapeutică nouă pentru migrenă, prin intermediul inhibitorilor HDAC6, și o modalitate de a reseta creierul spre starea de migrenă precronică. Inhibitorii HDAC6 se află în dezvoltare pentru cancer, iar HDAC6 a fost identificat ca țintă pentru alte tipuri de durere, în special cele cronice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-05-2021 | creare: 18-05-2021 | Vizite: 603
Bibliografie
Possible novel migraine therapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210505174943.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migrene ce nu (mai) trec cu analgezice - tratament
  • Realizarea unei hărți a celulelor ce produc migrene deschide căi către noi tratamente
  • Spray-ul nazal cu ketamină: o opțiune promițătoare pentru ameliorarea migrenei cronice refractare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum