Cele mai frecvente situații prin care ne distrugem postura
Autor: Vasiliu Alina
Efectele pe care viața modernă le are asupra sănătății noastre nu sunt printre cele mai pozitive. Programul încărcat de la muncă, stresul și faptul că suntem mai mereu ocupați lasă puțin timp pentru aer curat și exerciții fizice. Daunele pot depăși aspectul fizic; modificările pot afecta corpul din punct de vedere structural, ceea ce poate avea efecte asupra psihologiei noastre, precum și a fiziologiei.
Îmbunătățirea poziției prin folosirea voinței
Abordarea implicită în ceea ce privește îmbunătățirea posturii este să stai sau să te ridici în poziție dreaptă. Asta este ceea ce fac majoritatea oamenilor.
Când oamenii decid că trebuie să lucreze cu adevărat la postura lor, de obicei, nu au o idee clară despre ce intenționează să facă. Majoritatea trec prin episoade de încercare – încearcă să stabilească o anumită disciplină dar, de la care se abat ușor.
Postura este produsul reflexelor spinale și al modificărilor suplimentare de către creier, toate acestea apărând - așa cum trebuie - fără implicarea atenției conștiente. În timp ce poți exercita întotdeauna un control conștient asupra posturii tale, te vei întoarce întotdeauna la modelul inconștient și controlat din reflex. (1)
Dacă ești suficient de disciplinat, poți susține o postură suficient de mult timp încât comportamentul obișnuit, inconștient, începe să se schimbe.
Pentru a-ți proteja postura, acestea sunt câteva obiceiuri pe care este indicat să le eviți:
Utilizarea telefonului mobil
Nu este ceva neobișnuit să vezi oameni care folosesc telefonul mobil. Însă dacă petreci 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, în fața calculatorului, la care se mai adaugă și folosirea telefonului mobil, acest lucru se traduce într-un risc crescut de dureri de spate. Potrivit statisticilor care au măsurat influența folosirii telefoanelor mobile asupra posturii corpului, s-a arătat că atunci când stai drept, capul cântărește între 4,5 și 5,5 kg. (2)
Lucrurile se schimbă atunci când îți apleci capul înainte, deoarece atunci când te înclini mai mult în față, adaugi un plus de 7,7 kg, greutate resimțită la nivelul coloanei vertebrale.
Postura capului aplecat înainte poate crește tensiunea asupra mușchilor gâtului care, în timp, poate duce la dureri în gât, umeri și la dureri în partea superioară a spatelui.
O postură a capului înainte ar putea duce la modificări ale țesuturilor moi, precum și la o scădere a intervalului de mișcare prin coloana cervicală.
Ce pot face?
Este important să realizezi o întindere completă a mușchilor gâtului pentru a te asigura că acești mușchi nu depun mai mult efort decât ar trebui.
Exercițiile de întindere sunt utile pentru întărirea spatelui și a umerilor.
Tocurile înalte
Studiile arată că mai puține femei poartă tocuri înalte și aleg, în schimb, adidași. Potrivit noilor date, cota de vânzarea a încălțămintei cu toc a scăzut cu 12% în ultimul an, iar achizițiile de adidași în rândul femeilor au crescut cu 37%. (3)
Purtarea tocurilor înalte pe o perioadă lungă de timp îți poate afecta postura și mersul, deoarece vor apărea afecțiuni ale structurilor picioarelor și ale gleznelor.
Ce pot face?
Este recomandat să nu porți tocuri înalte pentru perioade lungi de timp. Dacă ai ocazia să le schimbi pentru o încălțăminte cu talpă joasă, de exemplu, în timp ce stai la birou sau te deplasezi între ședințe, atunci fă acest lucru.
Stai jos pentru o perioadă lungă de timp
Statul pe scaun poate duce la modificări ale țesuturilor moi, cum ar fi slăbirea mușchilor de la nivelul feselor, scurtarea flexorilor șoldului și o curbură accentuată în partea superioară a spatelui.
De asemenea, sunt dese cazurile în care tindem să adoptăm o postură bună la începutul zilei, dar care se înrăutățește pe parcursul zilei.
Ce pot face?
În mod ideal, ar fi indicat să limitezi timpul în care stai așezat, făcând pauze regulate, exerciții de întindere sau făcând o plimbare scurtă.
Reducerea tendinței spatelui inferior de a se poziționa într-o înclinare pelvină posterioară, atunci când este așezat timp îndelungat, va duce în timp la creșterea eficienței mușchilor abdominali inferiori și va permite umerilor să se retragă în mod natural.
Este important ca atunci când lucrezi la birou să stai poziționat drept în fața spațiului de lucru sau a computerului, astfel încât corpul să nu fie supus unei rotații inutile care, pe termen lung, să poată provoca dureri și disconfort, iar ambele picioare trebuie să fie paralel așezate pe podea. (4)
Geanta de mână
Este recomandabil să schimbi regulat brațul pe care porți geantă pentru a evita să îți pui corpul sub tensiune pe termen lung, într-o poziție flexată lateral.
Ce pot face?
Încearcă ca în fiecare săptămână să faci curat în geantă și să scapi de articolele nedorite, care nu fac decât să adauge greutate nedorită.
Încearcă să folosești un rucsac, deoarece acesta îți permite să controlezi distribuția greutății. Dacă aceasta nu este o opțiune, următorul lucru este o geantă cu baretă lungă, care traversează corpul.
2. New Study Reveals What Checking Your Phone Is Doing to Your Neck. Url: https://www.sciencealert.com/new-study-reveals-what-checking-your-phone-is-doing-to-your-neck
3. Fewer Women Are Wearing High Heels These Days, Study Finds & Honestly, It Makes Total Sense. Url: https://www.romper.com/p/fewer-women-are-wearing-high-heels-these-days-study-finds-honestly-it-makes-total-sense-8467642
4. Poor Posture Hurts Your Health More Than You Realize: 3 Tips for Fixing It. Url: https://health.clevelandclinic.org/poor-posture-hurts-your-health-more-than-you-realize-3-tips-for-fixing-it/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum